Hiltons debut väcker eftertanke

Hatbrott, vad är det egentligen? Och varför hör vi så lite om dem? Johan Hilton har skrivit en bok om män, bögar och väldigt mycket våld. Han släpper oss nästan för nära. Eller släpar oss kanske man ska säga. Johan Hilton släpar oss till Matthew, Johan och Josefs mordplatser och tvingar oss att ta in vad som faktiskt hände på de där platserna.

Göteborgs Fria

Vad händer om det blir ett nej?

EU håller på att förändras. Stats- och regeringscheferna är överens. Deras konstitution för Europa är klar. Det enda som fattas är ett demokratiskt godkännande i varje EU-land. Men vad händer om någon säger nej?

Endast vissa européer får rösta om unionen

Konstitutionen måste godkännas demokratiskt för att träda i kraft. Minst åtta medlemsstater kommer att låta en folkomröstning utföra denna ratificering. I andra länder blir det parlamentet som fattar beslutet.

Historisk seger med bitter eftersmak

Det blev ännu en seger för Labour i torsdagens brittiska parlamentsval. Trots Irakkriget och stort missnöje med Blair, vann Labour en historisk seger. Det blev dock en seger med en fadd bismak. Partiet förlorade nästan hälften av sin majoritet i parlamentet.

Bakom kulisserna i USA:s politik

Det är ingen vacker bild av den amerikanska regeringen som Seymour Hersh målar upp. Under Vietnamkriget var han journalisten som avslöjade My Lai massakern. Nu ger han sig än en gång på myndigheterna i en svidande kritik av den amerikanska säkerhetspolitiken sedan 11 september.

Göteborgs Fria

Brittiska partier använder rasism för att få makt

Labour och Tories i Storbritannien tävlar om att vara mest främlings-fientliga. Sesam skrev om det för en månad sedan. Men Storbritannien har också sin egen Pia Kjaersgaard. Han heter Robert Kilroy-Silk. Han har lämnat det EU-kritiska partiet Independent Party och startat ett eget parti. Kilroy-Silks parti heter Veritas, som betyder sanning på latin.

En pusselbit av historien

Teater Trixter låter bakgrundsaktörerna spela huvudrollen. Fyra kvinnor deltar i föreställningen Splendour, vars rappa replikbyten skapar ett språkligt pussel, som varken följer kronologi eller språkgränser.

Göteborgs Fria

En kamp om rösterna

Inför valet håller Robert Kilroy-Silk hov i de brittiska medierna. Samtidigt tar etablerade partier över alltmer av de högerpopulistiska partiernas budskap. Vallöftena från Labour och Tories handlar mest om skärpta regler för invandrare och asylsökande.

Värmande vinterkyssar

Vinterkyss träffar mitt i hjärtat. Frostig och kall tinar den långsamt upp inuti och smälter salt nerför kinderna. Så vacker, lågmäld och vardaglig, men ändå så sorglig att den berör djupt inne.

Göteborgs Fria

Tioåring i ny design

Det luktar målarfärg och allrent när man kommer in på teater Bhopa. Skådespelarna svabbar scengolvet som uppvärmning och hantverkarna lägger golv. Allt måste snart vara klart för den 11 mars är det dags för premiären av Design & Terrorism.

Göteborgs Fria

Sidor

© 2023 Fria.Nu