Göteborgs Fria

Bakom kulisserna i USA:s politik

Det är ingen vacker bild av den amerikanska regeringen som Seymour Hersh målar upp. Under Vietnamkriget var han journalisten som avslöjade My Lai massakern. Nu ger han sig än en gång på myndigheterna i en svidande kritik av den amerikanska säkerhetspolitiken sedan 11 september.

Visst har vi förstått att det aldrig fanns några bevis för att Irak gömde massförstörelsevapen. Ändå känner man sig förbittrad och lurad när Seymour Hersch sakligt och metodiskt petar sönder adminastrationens så kallade bevis. Som talande exempel kan dokumenten som 'bevisade' Iraks försök att köpa uran i Niger nämnas. Dokumenten var så klumpigt förfalskade att några av dem var undertecknade av en utrikesminister som avgick 1989.

Hersh vill väcka debatt om USAs utveckling från offer under 11 september attackerna till att själv bli en nation som systematiskt torterar fångar och lönnmördar fiender på utländsk mark.

Med en mängd källor inom administrationen som stöd drar Hersh slutsatsen att tortyren som förekom på Guatánamobasen och i Abu Ghraib-fängelset var del av en större strategi och genomfördes på order uppifrån.

För en rättstat som undertecknat Genèvekonventionerna är detta naturligtvis problematiskt. Hersh avslöjar hur ledande jurister försökte anpassa begreppet tortyr till förhållandena i amerikanska fängelser. En chef på justitiedepartementet använde exempelvis följande snäva definition:

'Vi drar slutsatsen att /.../ fysisk smärta som utgör tortyr måste vara lika intensiv som den smärta som följer av allvarig kroppskada, till exempel att organ slutar fungera, försvagad kroppsfunktion eller rentav döden.'

Med en sådan definition var alltså det fortfarande tillåtet att klä av fångar nakna, beröva dem sömn eller låta dem sitta i så kallade stresspositioner. Misstänkta terrorister och Al-Qaida-medlemmar hamnade dessutom utanför skyddet för krigsfångar genom att regeringen kallade dem fientliga kombatanter istället för krigsfångar.

Det som gör Hersh bok så bra är hans otroliga noggrannhet. Han har helt enkelt pratat med alla. Statstjänstemän, CIA-agenter, politiska experter och militärer. Problemet är bara att få av dessa vill gå ut med namn. Nu betvivlar jag inte att Seymour Hersh verkligen har pratat med de här personerna, men som läsare har du ofta svårt att bedriva någon form av källkritik.

Ändå är På given order ett journalistiskt mästerverk som både förklarar och väcker oro. Mycket av materialet bygger på artiklar som Hersh har skrivit för det politiska magasinet the New Yorker. När artiklarna publicerades var de mycket kontroversiella och Hersh var först med att avslöja hur omfattande tortyren i Abu Ghraib-fängelset egentligen var. Få utomstående vet mer om vad som verkligen händer i amerikansk utrikes- och säkerhetspolitik än Seymour Hersh. Som läsare är det här det längsta du når bakom kulisserna.

Fakta: 

På given order – Från 11 september till Abu Ghraib är utgiven av Ordfront.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Medierna delar mördarens världsbild

De reaktioner som följde på attackerna – långt in på lördagen – visar att liberala proffstyckare delar den norske massmördarens förvridna syn på islam, skriver Kristian Borg.

Fria Tidningen

Djup skildring av barnsoldaten på Guantanamo

Kanadensiske Omar Khadr var bara 15 år när han greps av amerikanska soldater i Afghanistan för nästan nio år sedan. Han är den ende västerlänning som fortfarande sitter fängslad på Guantanamo. En ny film berättar om hans öde.

Fria Tidningen

Vårt omättliga behov av Usama bin Ladin

En ikon har dödats, men som alla vet är ikoner inte beroende av en kropp för att leva. För det Marilyn Monroe eller Che Guevara representerade var det snarare en fördel att lämna den fysiska världen. Väl befriade från fysikens lagar skapar vi ikoner efter våra behov och önskemål.

Fria Tidningen

En krisgrupp med våldsam agenda

Sedan det kalla krigets slut har antalet tankesmedjor och ”oberoende analysinstitut” med säkerhetspolitiskt fokus vuxit lavinartat. Men de är inte alltid så fredsälskande och opartiska som de vill ge sken av, visar en kritisk studie av ett av de mest framgångsrika instituten.

Fria Tidningen

Var Robin Hood terrorist?

En ny utställning, A Nonviolent Response to Terrorism, öppnades i veckan på Uppsala Slott. Syftet att väcka tankar genom att lyfta fram hur terrorismen har gestaltats under historien.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu