Fria.Nu

Brittiska partier använder rasism för att få makt

Labour och Tories i Storbritannien tävlar om att vara mest främlings-fientliga. Sesam skrev om det för en månad sedan. Men Storbritannien har också sin egen Pia Kjaersgaard. Han heter Robert Kilroy-Silk. Han har lämnat det EU-kritiska partiet Independent Party och startat ett eget parti. Kilroy-Silks parti heter Veritas, som betyder sanning på latin.

Kilroy-Silks sanning är enkel och populistisk. Han säger att invandringen är Storbritanniens största problem. Det finns många i Storbritannien som lyssnar på sådana åsikter just nu.

Anders Widfeldt är statsvetare vid universitetet i Aberdeen. Han säger att det var mycket debatt om migration och asyl före valet 2001. Men det kommer att bli en ännu viktigare fråga i nästa val.

- Många är räddare för terrorism nu än tidigare. De försöker skydda sig genom att minska invandringen, säger Anders Widfeldt.

Partierna diskuterar hur man ska göra lagar och regler hårdare. Tories vill säga upp FNs flyktingkonvention. De vill att flyktingkonventionen inte längre ska gälla i Storbritannien. De vill sätta alla asylsökande i läger utanför landets gränser.

Labour vill att Storbritanniens behov av arbetskraft ska bestämma vilka som får flytta in. Kanada och Australien använder en sådan modell. De som har ett yrke som det är brist på i landet får flytta in. Inrikesminister Charles Clarke säger att de som invandrar ska ha jobb innan de kommer.

- Labour och Tories diskuterar det här för att få höger-extremisternas röster. I förra valet röstade många på det nationalistiska British National Party, BNP. Labour och Tories vill stoppa BNP, säger Anders Widfeldt.

Robert Kilroy-Silk har också gjort debatten hårdare. Först i Independent Party och nu i Veritas. Kilroy-Silk är van vid att prata i media. Han arbetade i 17 år på BBC. Sedan fick han sparken. Han skrev i en krönika att araber var 'självmordsbombare, stympare och kvinnoförtryckare'. Då fick han inte vara kvar på BBC.

Ändå har Veritas liten chans att komma in i parlamentet. Det brittiska valsystemet gör att det är nästan omöjligt för småpartier att komma in i parlamentet. Men i EU-valet har Storbritannien samma regler som resten av Europa: partierna får mandat efter hur många procent som röstar på dem. Independent Party fick 16 procent av rösterna i EU-valet i somras.

- Det är en historisk händelse om Veritas får mandat i parlamentet. Men man kan inte veta med Kilroy-Silk. Han vet hur han ska göra för att synas i media, säger Widfeldt.

Små partier har svårt att komma in i Storbritanniens parlament. Men i stället för att själva föra sin politik i parlamentet, påverkar de debatten. Media skriver mycket om dem. Och de höger-populistiska småpartierna har påverkat Labours och Tories migrationspolitik.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vad händer om det blir ett nej?

EU håller på att förändras. Stats- och regeringscheferna är överens. Deras konstitution för Europa är klar. Det enda som fattas är ett demokratiskt godkännande i varje EU-land. Men vad händer om någon säger nej?

Endast vissa européer får rösta om unionen

Konstitutionen måste godkännas demokratiskt för att träda i kraft. Minst åtta medlemsstater kommer att låta en folkomröstning utföra denna ratificering. I andra länder blir det parlamentet som fattar beslutet.

Historisk seger med bitter eftersmak

Det blev ännu en seger för Labour i torsdagens brittiska parlamentsval. Trots Irakkriget och stort missnöje med Blair, vann Labour en historisk seger. Det blev dock en seger med en fadd bismak. Partiet förlorade nästan hälften av sin majoritet i parlamentet.

En kamp om rösterna

Inför valet håller Robert Kilroy-Silk hov i de brittiska medierna. Samtidigt tar etablerade partier över alltmer av de högerpopulistiska partiernas budskap. Vallöftena från Labour och Tories handlar mest om skärpta regler för invandrare och asylsökande.

Rörigt i estnisk politik efter regeringskrisen

Det är rörigt i estnisk inrikespolitik, men det är inget nytt. Sedan självständigheten 1991 har politiken präglats av turbulens. Nu hämtar det estniska folket andan, efter att ännu en regeringskris ebbat ut.

© 2024 Fria.Nu