I Göteborg är rut vanligast bland miljonärer

Rut

En grupp i Göteborg är överrepresenterad när de gäller att göra rut-avdrag. Bland dem som tjänar över en miljon kronor om året använder drygt var fjärde person avdraget.

Göteborgs Fria

Rut-företag med politiska ambitioner

Rut

Abdullahi fick en lön på tio kronor i timmen innan han var med och startade Arbetskooperativet Solidaritet. Företagets mål är att förändra migrationspolitiken och att stoppa diskrimineringen på arbetsmarknaden.

Göteborgs Fria

Många vill köpa rut för underpris

Rut

Mellan 300 och 400 kronor i timmen är ett rimligt timpris för städtjänster om de anställda ska få avtalsenlig lön. Men en tredjedel av de bolag i Göteborg som GFT har undersökt tar ett lägre pris. När GFT lade upp en annons på webben där städtjänster erbjöds för 120 kronor i timmen var det många som nappade.

Göteborgs Fria

Sex år med rut – så blev det

Rut

Rut-avdraget skulle göra svarta jobb vita och hjälpa svenska familjer med ”livspusslet”. Sex år senare har en städbransch kännetecknad av pressade priser och obekväma arbetstider vuxit så det knakar, samtidigt som avdragen nästan enbart används av samhällets väl­beställda. Fria granskar hushållsarbetets återkomst.

Fria Tidningen

Storstadsområdena gynnas av rot och rut

Rut

Skatteavdragen för husarbete gynnar i första hand tätbefolkade områden i Sverige. En jämförelse som Landet Runt har gjort av uppgifter från Statistiska centralbyrån visar att i synnerhet rutavdraget flyttar skatteavdrag till storstadsområdena på bekostnad av landsbygden och småstäderna.

Landets Fria

389 miljoner skattekronor till rut- och rotavdrag i Göteborg

Rut

Sedan nyår har Skatteverket betalat ut 389 miljoner kronor till personer i Göteborg som har köpt hushållstjänster eller rot-arbete. Det är främst höginkomsttagare som köper tjänsterna. Om avdragen minskar svartarbetet är ännu okänt.

Göteborgs Fria

En ”motsägelsefull” bild av ruts påverkan

Rut

Den svarta hushållstjänstesektorn har minskat kraftigt sedan rut-avdraget infördes. Det upplever i alla fall företagarna inom den formella sektorn. Samtidigt har en majoritet av företagarna upplevt konkurrens från den svarta sektorn. En motsägelsefull bild av utvecklingen, menar Anna Gavanas, som tagit fram en ny rapport om rut-avdragets konsekvenser på hushållstjänstesektorn.

Fria Tidningen

S ändrar sig om Rut-avdrag

Rut

Sedan alliansregeringen införde Rut-avdraget för hushållsnära tjänster för ungefär fyra år sedan har Socialdemokraterna starkt kritiserat reformen för att endast gynna höginkomsttagare.

Fria Tidningen

Vad vill du göra med 368 miljoner skattekronor?

Rut

Rut och rot blir allt mer populära, enligt ny statistik från Skatteverket. Hittills i år har 35 135 göteborgare gjort avdragen, vilket kostat Skatteverket 368 miljoner kronor. FRIA:s Elin Schwartz frågar sig i en analys om pengarna kunde använts annorlunda.

 

Göteborgs Fria

Rutavdragen fortsätter att växa

Rut

Under 2010 kommer Skatteverket att slå rekord när det gäller utbetalningar för rutavdrag, och inom branschen förutspår man en fortsatt tillväxt. Förespråkarna för rut talar ofta om att svarta jobb ska bli vita, men egentligen är det ingen som riktigt vet hur det ligger till.

Fria Tidningen

Sidor

© 2024 Fria.Nu