Fria Tidningen

S ändrar sig om Rut-avdrag

Sedan alliansregeringen införde Rut-avdraget för hushållsnära tjänster för ungefär fyra år sedan har Socialdemokraterna starkt kritiserat reformen för att endast gynna höginkomsttagare.

Rut

Nu rapporterar Ekot att partiet accepterar avdraget i skuggbudgeten som presenteras i dag, onsdag. Förslaget innebär att avdraget ska finnas kvar, men att reglerna ska ändras något. Bland annat ska bara barnfamiljer och pensionärer kunna använda sig av rut och gränsen för hur mycket man får dra av under ett år sänks från 50 000 kronor per person till 25 000 kronor.

Men S-kvinnorna kritiserar att man väljer att ändra politisk inriktning i en skuggbudget utan bredare diskussion.

– Vi har ett kongressbeslut på att inte ställa oss bakom rut och då tycker jag att vi ska ta ett rejält omtag. Vad som är viktigt är att se proportionerna i det här, att vi måste ha ett förslag som vänder sig till alla samhällsklasser och inte bara dem som har allra högst inkomster. Vi kan säga att rut egentligen är ett brott mot traditionell välfärdspolitik i Sverige, säger S-kvinnornas ordförande Lena Sommestad till Ekot.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu