Göteborgs Fria

Många vill köpa rut för underpris

Mellan 300 och 400 kronor i timmen är ett rimligt timpris för städtjänster om de anställda ska få avtalsenlig lön. Men en tredjedel av de bolag i Göteborg som GFT har undersökt tar ett lägre pris. När GFT lade upp en annons på webben där städtjänster erbjöds för 120 kronor i timmen var det många som nappade.

Rut

– Kunden har ett ansvar att förvissa sig om att företaget man köper tjänsten från betalar pensioner och avgifter. Kunderna kan bli mycket bättre på att höra sig för och ställa krav på företagen, säger Johan Huldt på Almega Hemserviceföretagen, som är bransch- och arbetsgivarorganisation och tecknar kollektivavtal tillsammans med Kommunal.

Den kollektivavtalade lägstalönen, för heltidsanställda som fyllt 20 år, ligger på ungefär 18 300 kronor i månaden i både Almegas och arbetsgivarföreningen KFO:s kollektivavtal.

Det normala priset för kunden, för de företag som har kollektivavtal, är 300–400 kronor i timmen exklusive rut-avdrag, enligt Alemga. Priset som kunden betalar ska räcka till lön, arbetsgivaravgifter, sjukfrånvaro och semester. Sedan tillkommer företagets övriga kostnader i form av transport, material, administration och annat.

GFT har gått igenom priserna hos 24 bolag som erbjuder hushållsnära tjänster i Göteborg. Genomgången visar på markanta prisskillnader, från 170–600 kronor i timmen exklusive rut-avdraget. En tredjedel av de undersökta bolagen tar under 300 kronor i timmen före avdrag, inklusive moms och avgifter som transport.

– Vid ett alltför lågt pris tycker jag man ska fråga företaget om villkoren för personalen och om de har kollektivavtal, säger Johan Huldt.

För att ta reda på om kunder är beredda att betala ett lägre pris lade GFT ut en annons på webben. I annonsen erbjöd det påhittade Göteborgsbaserade bolaget ”Mias DMimmis städhjälp” hemstädning för 120 kronor i timmen, exklusive rut-avdrag, men inklusive moms, transport och material. Det visade sig vara ett attraktivt erbjudande.

18 personer svarade på annonsen inom en vecka. De flesta ville att ha städhjälp omgående och kontinuerligt.

Endast en kund mejlade och påpekade att erbjudandet nästan var för bra för att vara sant och att Mia och Mimmi borde höja priset för bland annat att kunna avsätta pengar till pension.

Att antalet bolag inom sektorn har ökat explosionsartat gör det svårt att veta exakt hur stor andel som är seriösa. Johan Huldt pekar på att de flesta företagen är nystartade och har färre än fem anställda.

– Den ökade efterfrågan de senaste fem åren har lett till att antalet aktörer på marknaden ökat med flera hundra procent vilket gör det extra viktigt att kunden tar sig tid att kontrollera sin leverantör, säger Johan Huldt.

För att kunder lättare ska kunna välja seriösa bolag har Almega skapat hemsidan Rena listan, där företag som auktoriserats visas. Att de är auktoriserade innebär bland annat att de har F-skattsedel, är registrerade i moms- och arbetsgivaravgiftsregistret, inte har några skatteskulder och att de har tecknat kollektivavtal.

Hur stor andel av företagen som har kollektivavtal kan varken Almega eller Kommunal, som är det fackförbund som har hand om hushållsnära tjänster, svara på. Almega har i dagsläget cirka 800 företag i Sverige som erbjuder hushållsnära tjänster och omfattas av kollektivavtal.

När Lars-Sture Johansson, ombudsman på Kommunal, gör en sökning på bolag med kollektivavtal i Göteborg får han upp 15–20 stycken.

– Min arbetsuppgift är att beta av listan av företag och ta kontakt och förklara varför det är viktigt med schysta villkor, säger han.

För de anställda innebär kollektivavtalen en trygghet, säger Lars-Sture Johansson.

– Du behöver aldrig hamna i en utpressningssituation. I Sverige har vi ingen lagstiftning som reglerar lönen så om du jobbar på ett bolag utan kollektivavtal kan du i praktiken få tio kronor i timmen. Har man inget kollektivavtal får de anställda heller ingen tjänstepension.

Fakta: 

Så svarade
kunderna på
annonsen

”Jag är intresserad av städning av min lägenhet en 3:a 70 kvm ca, vill ha den städad från topp till tå, varje vecka! ”

”Skulle vilja ha en offert och lite mer ingående vad som skulle ingå i veckstädning.Vi är nog intresserade av varannan vecka. Har man möjlighet att få hjälp med tex stryking mm?”

”Det låter verkligen bra, nästa för bra. Har ni räknat med att ni får betala ungefär 33 % i arbetsgivaravgifter (mindre om ni är under 26 år) och också bör kunna sätta av pengar till pension? Ni bör nog göra ett påslag på MINST 50 % på timlönen ni vill ha för att det ska bli rimligt för er själva.”

Läs även: 
Sex år med rut – så blev det

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

I Göteborg är rut vanligast bland miljonärer

Rut

En grupp i Göteborg är överrepresenterad när de gäller att göra rut-avdrag. Bland dem som tjänar över en miljon kronor om året använder drygt var fjärde person avdraget.

Göteborgs Fria

Rut-företag med politiska ambitioner

Rut

Abdullahi fick en lön på tio kronor i timmen innan han var med och startade Arbetskooperativet Solidaritet. Företagets mål är att förändra migrationspolitiken och att stoppa diskrimineringen på arbetsmarknaden.

Göteborgs Fria

389 miljoner skattekronor till rut- och rotavdrag i Göteborg

Rut

Sedan nyår har Skatteverket betalat ut 389 miljoner kronor till personer i Göteborg som har köpt hushållstjänster eller rot-arbete. Det är främst höginkomsttagare som köper tjänsterna. Om avdragen minskar svartarbetet är ännu okänt.

Göteborgs Fria

Vad vill du göra med 368 miljoner skattekronor?

Rut

Rut och rot blir allt mer populära, enligt ny statistik från Skatteverket. Hittills i år har 35 135 göteborgare gjort avdragen, vilket kostat Skatteverket 368 miljoner kronor. FRIA:s Elin Schwartz frågar sig i en analys om pengarna kunde använts annorlunda.

 

Göteborgs Fria

Låginkomsttagare har inte råd med rut

Rut

Rut-avdraget har lett till en boom för hushållsnära tjänster, men det är det främst höginkomsttagare som utnyttjar tjänster som städning och barnpassning. Föräldern Anne Akujärvi vill hellre ha fler nattöppna förskolor.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu