Fria Tidningen

Rutavdragen fortsätter att växa

Under 2010 kommer Skatteverket att slå rekord när det gäller utbetalningar för rutavdrag, och inom branschen förutspår man en fortsatt tillväxt. Förespråkarna för rut talar ofta om att svarta jobb ska bli vita, men egentligen är det ingen som riktigt vet hur det ligger till.

Rut

Skatteverkets utbetalningar för rutavdrag fortsätter att växa. Enligt preliminära siffror från Skatteverket har nästan 1,2 miljarder kronor betalats ut för hushållsnära tjänster under 2010. Det är en ökning med 170 procent från 2008 då 442 miljoner kronor betalades ut. Under 2009 gav skatteverket skatterabatter mellan 783 och 980 miljoner kronor till hushållsnära tjänster.

På arbetsköparorganisationen Almega, som är aktiv inom den hushållsnära sektorn, har man sammanställt information från Skatteverket som visar att i snitt tillkommer 20 000 kunder varje månad. September till november 2010 köptes tjänster för 668 miljoner kronor.

– Vi ser en kontinuerlig tillväxt sedan skattereduktionen infördes och den har har tagit ny fart efter valet. Innan valet satt våra medlemsföretag i en märklig sitts då de hade en varsellista i handen men även massa kundförfrågningar. Gudskelov fick de riva upp varsellistan, säger Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Almega.

Innan valet hade den rödgröna oppositionen lovat att avskaffa rutavdraget, då den menade att avdraget främst utnyttjas av höginkomsttagare. Ett av de viktigaste argumenten bland de borgerliga försvararna av rutavdraget var att det skulle göra svarta jobb vita.

Enligt de attitydmätningar som Demoskop har gjort på uppdrag av Almega, så var det 20 procent av befolkningen som inte tyckte att det spelade någon roll om tjänsterna betalades svart eller vitt i januari 2010, jämfört med 30 procent i december 2007.

Ulf Lindberg menar att det inte går att säga något definitivt om den svarta sektorn då den inte ger sig till känna, men han tror att den har minskat.

– Om man kan lita på de här siffrorna, vilket jag tror att man kan göra, så har efterfrågan på svarta tjänster minskat då rutavdraget har gjort att det går att konkurrera på samma nivå när det gäller låga kostnader.

Inom forskningen har det gjorts få undersökningar på hur den svarta arbetsmarknaden påverkas av att den vita breder ut sig, och om rutavdraget har inneburit en minskad efterfrågan på svarta tjänster. Anna Gavanas, socialantropolog på Institutet för framtidsforskning, har gjort en intervjustudie som visar på att den informella marknaden på intet sätt har försvunnit, och att exempelvis papperslösa arbetare som inte kan slå sig in på den formella markanden kan uppleva en ökad marginalisering.

Elin Kvist, vid institutionen för genusstudier i Umeå, har fått anslag för forskningsprojektet ”Rena hem – rena arbeten? – jobbtillväxt i den privata tjänstesektorn”. Hon ska undersöka vad som händer med de svarta jobben när den vita sektorn expanderar och menar på att detta är en typ av undersökning som inte har gjorts tidigare – trots att flera länder runt om i Europa har infört liknande avdrag.

– Det genomgående argumentet i alla länder är att man ska skapa vita jobb inom hushållsnära tjänster, och det väckte mitt intresse att forska på området och då särskilt i Sverige.

Precis som i Sverige har ofta den vita sektorn växt i Europa när skatterabatter har införts, men ingen har undersökt vilken betydelse det har för den svarta sektorn.

– Man har sett att folk har blivit anställda men inte sett så mycket vart de kommer ifrån, säger Elin Kvist.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Rättslösa städarbetare utnyttjas

Rut

Personer som erbjuder svarta hushållsnära tjänster löper stor risk att utsättas för sexuella trakasserier. En forskare som undersöker sambandet mellan den formella och informella sektorn tvingades slå larm då flera arbetare berättade om kunder med sexuella önskemål.

Fria Tidningen

I Göteborg är rut vanligast bland miljonärer

Rut

En grupp i Göteborg är överrepresenterad när de gäller att göra rut-avdrag. Bland dem som tjänar över en miljon kronor om året använder drygt var fjärde person avdraget.

Göteborgs Fria

Rut-företag med politiska ambitioner

Rut

Abdullahi fick en lön på tio kronor i timmen innan han var med och startade Arbetskooperativet Solidaritet. Företagets mål är att förändra migrationspolitiken och att stoppa diskrimineringen på arbetsmarknaden.

Göteborgs Fria

Många vill köpa rut för underpris

Rut

Mellan 300 och 400 kronor i timmen är ett rimligt timpris för städtjänster om de anställda ska få avtalsenlig lön. Men en tredjedel av de bolag i Göteborg som GFT har undersökt tar ett lägre pris. När GFT lade upp en annons på webben där städtjänster erbjöds för 120 kronor i timmen var det många som nappade.

Göteborgs Fria

Storstadsområdena gynnas av rot och rut

Rut

Skatteavdragen för husarbete gynnar i första hand tätbefolkade områden i Sverige. En jämförelse som Landet Runt har gjort av uppgifter från Statistiska centralbyrån visar att i synnerhet rutavdraget flyttar skatteavdrag till storstadsområdena på bekostnad av landsbygden och småstäderna.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu