Göteborgs Fria

I Göteborg är rut vanligast bland miljonärer

En grupp i Göteborg är överrepresenterad när de gäller att göra rut-avdrag. Bland dem som tjänar över en miljon kronor om året använder drygt var fjärde person avdraget.

Rut

Rut-avdraget används oftast av personer med hög inkomst. Det konstaterade Skatteverket i ett pressmeddelande i januari i år. Samma fenomen syns i Göteborg, enligt statistik som GFT tagit fram från SCB.

Om man delar in de vuxna invånarna i Göteborgs stad utifrån inkomstklasser med 200 000-kronorsintervall är den grupp som tjänar mellan 0–200 000 kronor den största invånargruppen, med drygt 200 000 invånare. Endast 2 procent av denna grupp har använt rut-avdraget.

Den minsta invånargruppen är de som tjänar över en miljon kronor om året, de är drygt 3 000 personer. Här är användandet av rut-avdraget överrepresenterat, drygt var fjärde person i gruppen har gjort skattereduktionen.

Ser man istället till antal personer, istället för till procent, så är det flest personer i inkomstklassen 200 000–399 000 som har gjort rut-avdrag.

För låginkomsttagare är det svårt att få maxbeloppet på 50 000 kronor genom skattereduktionen. Hur mycket man kan få beror dels på vad man tjänar och dels på andra skatter och avgifter, till exempel allmänna pensionsavgiften.

– Men man bör tjäna någonstans runt 28 000 kronor i månaden, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert hos Skatteverket.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Rut-företag med politiska ambitioner

Rut

Abdullahi fick en lön på tio kronor i timmen innan han var med och startade Arbetskooperativet Solidaritet. Företagets mål är att förändra migrationspolitiken och att stoppa diskrimineringen på arbetsmarknaden.

Göteborgs Fria

Många vill köpa rut för underpris

Rut

Mellan 300 och 400 kronor i timmen är ett rimligt timpris för städtjänster om de anställda ska få avtalsenlig lön. Men en tredjedel av de bolag i Göteborg som GFT har undersökt tar ett lägre pris. När GFT lade upp en annons på webben där städtjänster erbjöds för 120 kronor i timmen var det många som nappade.

Göteborgs Fria

389 miljoner skattekronor till rut- och rotavdrag i Göteborg

Rut

Sedan nyår har Skatteverket betalat ut 389 miljoner kronor till personer i Göteborg som har köpt hushållstjänster eller rot-arbete. Det är främst höginkomsttagare som köper tjänsterna. Om avdragen minskar svartarbetet är ännu okänt.

Göteborgs Fria

Vad vill du göra med 368 miljoner skattekronor?

Rut

Rut och rot blir allt mer populära, enligt ny statistik från Skatteverket. Hittills i år har 35 135 göteborgare gjort avdragen, vilket kostat Skatteverket 368 miljoner kronor. FRIA:s Elin Schwartz frågar sig i en analys om pengarna kunde använts annorlunda.

 

Göteborgs Fria

Låginkomsttagare har inte råd med rut

Rut

Rut-avdraget har lett till en boom för hushållsnära tjänster, men det är det främst höginkomsttagare som utnyttjar tjänster som städning och barnpassning. Föräldern Anne Akujärvi vill hellre ha fler nattöppna förskolor.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu