Göteborgs Fria

Vad vill du göra med 368 miljoner skattekronor?

Rut och rot blir allt mer populära, enligt ny statistik från Skatteverket. Hittills i år har 35 135 göteborgare gjort avdragen, vilket kostat Skatteverket 368 miljoner kronor. FRIA:s Elin Schwartz frågar sig i en analys om pengarna kunde använts annorlunda.

Rut

Analys: Hushållsnära tjänster

Allt fler köper hushållsnära tjänster, enligt ny statistik från Skatteverket. I landet ökade Skatteverkets utbetalningar för rut- och rottjänster från 6,6 miljarder kronor under första halvåret 2010 till 7,2 miljarder kronor under första halvåret i år.

Västra Götalands län ligger på andra plats av alla län när det gäller antalet kronor som betalats ut av Skatteverket, med 111 miljoner för rut och 1,1 miljarder för rot.

I en ledare i Svenska Dagbladet (19/7) skriver Per Gudmundson om hur avdragen gör att äldre får råd att köpa städhjälp och att invandrade kvinnor får en väg in på arbetsmarknaden. Han kritiserar också dem som säger att ”vissa arbetstillfällen inte behövs, att somliga jobb ska vi inte ha i Sverige”. Men vem är det egentligen som företräder den kritiserade linjen?

Få säger att städning, barnpassning och byggarbete ska förbjudas, det avdragsmotståndarna för fram är istället varför just inköp av dessa tjänster ska ge skattereduktioner?

Det kunde lika gärna införas fler subventioner av tandvård, hälso- och sjukvård eller ges bidrag till kooperativa förskolor. Det skulle också ge fler arbetstillfällen, samtidigt som de tjänsterna är något som utnyttjas mer av arbetarklassen.

Statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att det är just höginkomsttagare som använder sig av rut- och rotavdragen. De senaste siffrorna kommer från 2009, och då gick 64 procent av skattereduktionen för rut till den fjärdedel av hushållen som hade högst inkomster. Sju procent gick till den fjärdedel som hade lägst inkomster.

Rut-avdraget är också utformat så att den som tjänar mer kan göra större avdrag. Det beror på att rut är en skattereduktion och man kan inte få mer i avdrag än man skulle ha betalat in i skatt. För att få göra maxavdraget på 50 000 kronor måste man därför tjäna 250 000 kronor om året.

Även när det gäller rot-avdragen är det främst de med högre inkomster som gör dem. I gruppen sammanboende med barn ligger medianinkomsten bland de som gjort rot-avdrag på 618 000 kronor, enligt SCB.

I Göteborg tjänar den största gruppen som gjort rut-avdrag mellan 400 000–499 000 om året. I den gruppen gjorde 1 472 personer avdrag år 2009. Minst avdrag gjordes i gruppen som tjänar mellan 1 000–39 000 om året, där gjorde 78 personer avdrag, enligt SCB.

Den färskare statistiken från Skatteverket visar att 14 020 personer gjorde avdrag för rut-tjänster mellan den 1 januari och 30 juni i år. Under samma period betalade Skattverket ut 46 miljoner kronor. Utöver det gjorde 21 115 göteborgare rot-avdrag till ett belopp av 322 miljoner kronor.

Frågan är vad Göteborgs invånare helst skulle vilja göra med de totalt 368 miljoner skattekronorna? Ge dem till några tusen personer som har råd att köpa rut- och rottjänster – eller något annat?

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

I Göteborg är rut vanligast bland miljonärer

Rut

En grupp i Göteborg är överrepresenterad när de gäller att göra rut-avdrag. Bland dem som tjänar över en miljon kronor om året använder drygt var fjärde person avdraget.

Göteborgs Fria

Rut-företag med politiska ambitioner

Rut

Abdullahi fick en lön på tio kronor i timmen innan han var med och startade Arbetskooperativet Solidaritet. Företagets mål är att förändra migrationspolitiken och att stoppa diskrimineringen på arbetsmarknaden.

Göteborgs Fria

Många vill köpa rut för underpris

Rut

Mellan 300 och 400 kronor i timmen är ett rimligt timpris för städtjänster om de anställda ska få avtalsenlig lön. Men en tredjedel av de bolag i Göteborg som GFT har undersökt tar ett lägre pris. När GFT lade upp en annons på webben där städtjänster erbjöds för 120 kronor i timmen var det många som nappade.

Göteborgs Fria

389 miljoner skattekronor till rut- och rotavdrag i Göteborg

Rut

Sedan nyår har Skatteverket betalat ut 389 miljoner kronor till personer i Göteborg som har köpt hushållstjänster eller rot-arbete. Det är främst höginkomsttagare som köper tjänsterna. Om avdragen minskar svartarbetet är ännu okänt.

Göteborgs Fria

Låginkomsttagare har inte råd med rut

Rut

Rut-avdraget har lett till en boom för hushållsnära tjänster, men det är det främst höginkomsttagare som utnyttjar tjänster som städning och barnpassning. Föräldern Anne Akujärvi vill hellre ha fler nattöppna förskolor.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu