Serbien återköper stålverk för en dollar

Till priset av en US-dollar har den serbiska staten återköpt ett stålverk som såldes till ett amerikanskt företag för nästan tio år sedan. Affären har skapat en viss nationell stolthet, men den utgör snarare ett bevis för de problem som de senaste tio årens privatiseringar har gett upphov till.

Fria Tidningen

Nostalgi 30 år efter Titos död

I dag är det exakt 30 år sedan Jugoslaviens kontroversielle ledare Josip Broz Tito avled. Många äldre medborgare i det som tidigare var Jugoslavien ser tillbaka på tiden under diktatorn med nostalgi.

Fria Tidningen

Tito-nostalgi 30 år efter diktatorns död

På tisdag har det gått exakt 30 år sedan Jugoslaviens kontroversiella ledare Josip Broz Tito avled. Många äldre medborgare i det som tidigare var Jugoslavien ser tillbaka på tiden under diktatorn med nostalgi.

Fria Tidningen

Kontroversiell medielag antagen i Serbien

En ny kontroversiell lag trädde i kraft i tisdags i Serbien och kan innebära att mediekanaler, redaktörer och journalister riskerar böter på hundratusentals kronor. Såväl journalistorganisationer som Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE har fördömt medielagen.

Fria Tidningen

Balkan – en av Europas tryggaste regioner

Efter att under flera år ha varit drabbat av konflikter, våld och politisk instabilitet så är Balkan numera en av de säkraste regionerna i Europa. Det slår FN:s organ mot narkotika och brottslighet, UNODC, fast i en ny rapport.

Nato-medlemskap delar Balkan

Nato hade nyligen ett toppmöte i Bukarest. De diskuterade säkerheten på Balkan. De bjöd in några länder på Balkan att vara med i Nato. Andra länder fick fortsätta att vänta på svar.

Natomedlemskap delar Balkan

Vid förra veckans Nato-toppmöte i Bukarest hamnade säkerhetsfrågorna på Balkan återigen i centrum. Vissa av regionens länder erbjöds inträde, andra blev kvar i väntrummet, medan Bosnien-Hercegovina, Montenegro och Serbien blev stående utanför. Den av interna motsättningar delade regionen delas nu även av försvarsalliansens bedömningar.

Sidor

© 2024 Fria.Nu