Fria.Nu

Serbiska staten lovar folket pengar när de säljer företag

Den serbiska staten ska sälja sex företag. Enligt en ny lag ska landets medborgare få 15 procent av aktierna i företagen.

De sex företagen som ska säljas är oljebolaget NIS, flygbolaget Yugoslav Airlines, JAT, elbolaget EPS, Telecom Serbia, Belgrads flygplats Nikola Tesla och läkemedels-företaget Galenika.

Staten ska sälja företagen i slutet av år 2008. Folket ska få 15 procent av aktierna, enligt den nya lagen. De 150 000 anställda i företagen ska få 15 procent av aktierna. Staten ska behålla 21 procent och 49 procent ska säljas. Troligen kommer internationella företag att köpa dem.

– Varje vuxen medborgare i Serbien kommer att få aktier för minst 1 000 euro, sa finansminister Mladjan Dinkic till media.

1 000 euro är cirka 9 400 kronor.

Man vet inte ännu hur många aktier varje person kommer att få. Man vet inte heller vilka företag folk ska få aktier i, säger ekonomi-experten Danilo Sukovic. Oljebolaget NIS är det mest lönsamma företaget. JAT och Galenika är minst lönsamma.

De serbiska medborgarna ska gå till posten eller arbetsförmedlingen och få kuponger. Sedan kan de byta kupongerna mot aktier. Man ska börja dela ut kupongerna den 31 juli.

Misa Brkic är politisk analytiker. Hon säger:

– Ett problem är att folk inte vet hur det går till när staten säljer företag. Nu tror alla att de ska få 1 000 euro. De planerar vad de ska göra med pengarna.

Serbien håller på att ändra sin ekonomi efter kriget, som slutade för sju år sedan. I genomsnitt tjänar folk cirka 3 200 kronor i månader. Priserna har blivit högre, så de extra pengarna är viktiga för många. Men egentligen vet ingen hur mycket det blir.

Tidningar, radio och tv har sagt att alla blir 1 000 euro rikare. De har inte berättat mycket om kritiken mot att sälja företagen. Men det har blivit problem när staten har sålt företag på samma sätt i andra länder.

I Tjeckien fick försäljningen av statliga företag hård kritik, bland annat för korruption. I Slovenien började staten sälja företag, men de slutade innan det var färdigt.

En del kritik har ändå kommit fram i serbiska media. Danijel Cvjeticanin är finans-expert. Han skrev nyligen i tidningen Politika:

"Alla fyra miljoner serber har inte varit med och skapat värdet i företagen som staten ska sälja. En generation kommer att dela på det som flera generationer har skapat. Man har inte tänkt på detta, man vill bara ha röster."

Den 20 januari är det president-val i Serbien. President Boris Tadic vill ha reformer i samhället. Den andre kandidaten, Tomislav Nikolic, är nationalist. Finansministern stöder Tadic.

Lätt svenska: Malin Bergendal

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Serbien återköper stålverk för en dollar

Till priset av en US-dollar har den serbiska staten återköpt ett stålverk som såldes till ett amerikanskt företag för nästan tio år sedan. Affären har skapat en viss nationell stolthet, men den utgör snarare ett bevis för de problem som de senaste tio årens privatiseringar har gett upphov till.

Fria Tidningen

Nostalgi 30 år efter Titos död

I dag är det exakt 30 år sedan Jugoslaviens kontroversielle ledare Josip Broz Tito avled. Många äldre medborgare i det som tidigare var Jugoslavien ser tillbaka på tiden under diktatorn med nostalgi.

Fria Tidningen

Tito-nostalgi 30 år efter diktatorns död

På tisdag har det gått exakt 30 år sedan Jugoslaviens kontroversiella ledare Josip Broz Tito avled. Många äldre medborgare i det som tidigare var Jugoslavien ser tillbaka på tiden under diktatorn med nostalgi.

Fria Tidningen

Kontroversiell medielag antagen i Serbien

En ny kontroversiell lag trädde i kraft i tisdags i Serbien och kan innebära att mediekanaler, redaktörer och journalister riskerar böter på hundratusentals kronor. Såväl journalistorganisationer som Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE har fördömt medielagen.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu