Fria.Nu

Balkan – en av Europas tryggaste regioner

Efter att under flera år ha varit drabbat av konflikter, våld och politisk instabilitet så är Balkan numera en av de säkraste regionerna i Europa. Det slår FN:s organ mot narkotika och brottslighet, UNODC, fast i en ny rapport.

UNODC har i sin rapport om brottslighet på Balkan granskat situationen i Albanien, Bosnien, Bulgarien, Kroatien, Makedonien, Moldavien, Montenegro, Rumänien, Serbien och Kosovo. I samband med att rapporten presenterades i Bryssel slog UNODC:s chef Antonio Maria Costa fast att ”den onda cirkeln av politisk instabilitet som skapar kriminalitet” nu har brutits i regionen.

För första gången på flera decennier är antalet grova brott som begås på Balkan, som mord, våldtäkt, rån och överfall, färre än i de flesta länder i Västeuropa. Mellan 1998 och 2006 nästan halverades antalet mord som begicks i regionen.

Samtidigt slår rapporten fast att Balkan har förblivit en mellanstation för stora mängder heroin på vägen från Asien till övriga Europa. Man beräknar att upp emot hundra ton afghanskt heroin smugglas genom länderna varje år.

Enligt UNODC är dessutom trafficking fortfarande ett problem i regionen. Men enligt organets beräkningar har människohandeln minskat i omfattning de senaste åren.

FN-rapporten pekar på att befolkningsstatistiken bidrar till den relativt låga kriminaliteten i regionen. Den andel av befolkningen som vanligen begår flest brott – män i åldern mellan 15–25 år – är förhållandevis låg i regionen. Flera av länderna på Balkan har mycket låg nativitet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Serbien återköper stålverk för en dollar

Till priset av en US-dollar har den serbiska staten återköpt ett stålverk som såldes till ett amerikanskt företag för nästan tio år sedan. Affären har skapat en viss nationell stolthet, men den utgör snarare ett bevis för de problem som de senaste tio årens privatiseringar har gett upphov till.

Fria Tidningen

Nostalgi 30 år efter Titos död

I dag är det exakt 30 år sedan Jugoslaviens kontroversielle ledare Josip Broz Tito avled. Många äldre medborgare i det som tidigare var Jugoslavien ser tillbaka på tiden under diktatorn med nostalgi.

Fria Tidningen

Tito-nostalgi 30 år efter diktatorns död

På tisdag har det gått exakt 30 år sedan Jugoslaviens kontroversiella ledare Josip Broz Tito avled. Många äldre medborgare i det som tidigare var Jugoslavien ser tillbaka på tiden under diktatorn med nostalgi.

Fria Tidningen

Kontroversiell medielag antagen i Serbien

En ny kontroversiell lag trädde i kraft i tisdags i Serbien och kan innebära att mediekanaler, redaktörer och journalister riskerar böter på hundratusentals kronor. Såväl journalistorganisationer som Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE har fördömt medielagen.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu