Fria.Nu

Nato-medlemskap delar Balkan

Nato hade nyligen ett toppmöte i Bukarest. De diskuterade säkerheten på Balkan. De bjöd in några länder på Balkan att vara med i Nato. Andra länder fick fortsätta att vänta på svar.

På toppmötet bjöd Nato in Albanien och Kroatien att bli medlemmar.– Ni kommer från ett område som var drabbat av hemska konflikter fram till för några år sedan. Därför är det viktigt att ni blir medlemmar, sa Jaap de Hoop Scheffer, chef för Nato.Mer än 100 000 människor dog i krigen på Balkan mellan 1991 och 1995. Nu är det bättre på Balkan. Men ekonomin är fortfarande dålig, det är svårt för länderna att bli vänner igen, och Nato har 15 000 fredsbevarande soldater i Kosovo.Makedonien kan också bli medlem i Nato. Men först måste de komma överens med Grekland om landets namn. Makedonien har samma namn som en grekisk region. Greklands regering kräver att staten Makedonien byter namn.Bosnien-Hercegovina och Montenegro vill också vara med i Nato. Troligen kommer de att bli medlemmar lite senare.Alla länderna på Balkan har varit medlemmar i programmet Partnerskap för fred. De har också börjat ge mindre pengar till arméer och vapen.

Serbien kommer inte att bli medlem i Nato på länge. Landets regering föll i mars efter att Kosovo hade förklarat sig självständigt. Premiärminister Vojislav Kostunica hör till det nationalistiska partiet. Han ville att Serbien skulle sluta prata med länder som erkände Kosovo. President Boris Tadic hör till det demokratiska partiet, och han sa nej till det.Kostunica säger att Kosovo är en illegal stat som Nato har skapat. Han påminner serberna om när Nato bombade Serbien år 1999 på grund av konflikten med Kosovo. Han vill att landet ska vara neutralt.De ministrar som hör till Tadics demokratiska parti gillar inte att Kostunica säger så. Försvarsminister Dragomir Sutanavac sa till tidningen Vecernje Novosti:– Vi hindrade ett krig i Kosovo. Vissa i regeringen ville att vi skulle skicka vapen till serberna i Kosovo.

I Kosovo blev många glada när Nato sa att Albanien fick bli medlem. Kosovos premiärminister skrev till Albaniens premiärminister att Albanien är "en kraft för fred, säkerhet och stabilitet för regionen".Aleksander Radic är militär-analytiker. Han säger:– Nato ser Kroatien som regionens ledare, eftersom det är oroligt i Serbien. Många politiker i Serbien är emot Nato. Dessutom ska Nato ha ansvar för kosovo-serbernas säkerhet. Många serbiska politiker tycker att det är konstigt.Radic säger att Nato i dag inte är som Nato under kalla kriget. Han säger att de inte hotar med vapen så mycket längre.– Länder i Östeuropa måste vara med i Nato för att få vara med i EU. Och alla länder på Balkan kommer att försöka bli medlemmar i EU.Kroatiens premiärminister Ivo Sanader blev glad när han hörde att Kroatien får vara med i Nato.Men alla kroater blev inte lika glada. Det var flera demonstrationer mot USA:s president George W Bush, som besökte Zagreb. En grupp har börjat med en namninsamling mot Nato-medlemskapet. De hoppas kunna samla in 400 000 namn-underskrifter mot medlemskap i Nato. Då måste man undersöka om beslutet är lagligt. Hittills har 70 000 personer skrivit på namnlistan.Lätt svenska: Malin Bergendal

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Serbien återköper stålverk för en dollar

Till priset av en US-dollar har den serbiska staten återköpt ett stålverk som såldes till ett amerikanskt företag för nästan tio år sedan. Affären har skapat en viss nationell stolthet, men den utgör snarare ett bevis för de problem som de senaste tio årens privatiseringar har gett upphov till.

Fria Tidningen

Nostalgi 30 år efter Titos död

I dag är det exakt 30 år sedan Jugoslaviens kontroversielle ledare Josip Broz Tito avled. Många äldre medborgare i det som tidigare var Jugoslavien ser tillbaka på tiden under diktatorn med nostalgi.

Fria Tidningen

Tito-nostalgi 30 år efter diktatorns död

På tisdag har det gått exakt 30 år sedan Jugoslaviens kontroversiella ledare Josip Broz Tito avled. Många äldre medborgare i det som tidigare var Jugoslavien ser tillbaka på tiden under diktatorn med nostalgi.

Fria Tidningen

Kontroversiell medielag antagen i Serbien

En ny kontroversiell lag trädde i kraft i tisdags i Serbien och kan innebära att mediekanaler, redaktörer och journalister riskerar böter på hundratusentals kronor. Såväl journalistorganisationer som Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE har fördömt medielagen.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu