• Ali Ahmadi, Abbas och Gabriella Jacobsson arbetar nu med de sista förberedelserna inför Asylstafetten.
Skånes Fria

Asylstafetten ligger i startgroparna

Inom några dagar kommer Asylstafettens långa vandring till Stockholm att ta sin början. Stödet från människor och organisationer har varit stort och initiativtagaren Ali Ahmadi är glad men nervös inför den stora dagen.

– När vi pratade om den här idén i början var det en galen idé som kanske inte skulle få några pengar eller hjälp men vi ville i alla fall försöka berätta. Nu har vi fått hjälp från många människor och organisationer men det viktigaste är att människor lyssnar på oss nu.

Tåget kommer att stanna längs vägen på olika platser för samtal, debatter, filmvisningar och symboliska hantverksworkshop. Med sig ska de ha ett vardagsrum som de ska ställa upp på varje ny plats.

– Vi ska bygga ett vardagsrum som ska bli som en symbol, en signatur dit vi kommer. Det ska vara en mötesplats att träffas och prata, säger Gabriella Jacobsson som också är med och anordnar stafetten.

Abbas Ahmadi kommer likt Ali från Afghanistan och även han ska gå med i vandringen.

– Jag går i tåget för att det finns så stora problem och jag vill informera om hur det ser ut. Flyktingar tvingas fly sina hemländer och måste sedan gömma sig i arton månader eller två år, om man får avslag måste man vänta i fyra år – det är ett helt liv! Vi tvingas fly, lämna våra familjer och här är vi rädda för polisen som jagar papperslösa. Vi kan bara hoppas på en förändring, det är därför vi går.

Både Ali Ahmadi och Abbas Ahmadi är glada för det stora stödet och uppmärksamheten Asylstafetten har fått, men är ense om att berättelserna är det viktigaste med hela vandringen.

– Det är en stor skillnad mellan det regeringen och Migrationsverket säger och det som är verkligheten. Jag har förlorat sju år av mitt liv. Vi kanske inte kan göra något, vi kan kanske inte förändra något, men det viktigaste för mig är att berätta om mitt liv, säger Ali Ahmadi.

Fakta: 

Den 14 juli startar vandringen från Malmö till Lund. 34 dagar senare, den 16 juli planerar de att vara framme i Stockholm. Det är en grupp på 15–20 personer som kommer att gå hela sträckan.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Musikal om arbetsförnedringen

Med en turné runt om i Skåne hoppas musikalen Arbetsförnedringen öka medvetenheten om situationen för arbetslösa.

Skånes Fria

Lekklubb för vuxna

I juli bjuder Lekklubben i Malmö in till lek i olika former i Folkets park.

Skånes Fria

Premiär för jazzigt popkollo i Svalöv

På Svalövs folkhögskola pågår just nu det första popkollot med inriktning på Jazz. Skånes Fria var på plats då tjejer 14–18 år tog sina första steg in i jazzens värld.

Skånes Fria

Skurup bokar jämställt

Skurupsfestivalen har funnits i fem år och arrangeras av elever på Skurups folkhögskola. Sedan förra året har de haft som mål att boka hundra procent jämställt.

Skånes Fria

Konstens bortglömda kvinnor

När deras förslag på kvinnliga konstnärer inte godtogs av konstbokförlaget Taschen skapade de utställningen The blank pages, med böcker om hundra konstnärer där sidorna fortfarande är blanka.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu