• Ingen bildtext
Skånes Fria

Lekklubb för vuxna

Det började som en fantasi om en lek som sedan skulle bli en lek med fantasin. I juli bjuder Lekklubben i Malmö in till lek i olika former i Folkets park. Skånes Fria har pratat med lekledarna.

Dunkgömme, verklighetsspel och fantasilekar är bara några av de planerade lekarna som kommer att ske i Folkets park i juli. Det hela började som en tanke på att göra något så ovanligt som att bara leka.

– Det startade med en tanke som vi och några vänner hade om att göra en klubb på Karavan som skulle bygga på spel och lek. Det skulle vara en klubb med mer än bara dans och alkohol och ha fokus på att röra sig så som i leken hela havet stormar. Allt startade med en överraskningsfest där vi lekte olika lekar tillsammans och det var så kul och det kändes som om det blev en så fin stämning att vi ville göra det fler gånger efter det, säger Erik Rask, som arrangerar lekklubben tillsammans med Tora Botwid.

Under hösten arrangerades flera lekklubbar och det visade sig att många var intresserade.

– Det var olika många som deltog och under ganska fria och oregelbundna former, men jag tror det hela gav mersmak och gav en känsla av att det var någonting viktigt. Det är något väldigt fint med att göra något tillsammans endast för stundens magi. Det handlar inte om prestation utan kan snarare fungera som en ventil bland andra krav och prestationer i övriga livet.

Lekklubben verkade skapa något alldeles särskilt och tankar föddes om att få ut leken i offentligheten.

– Lek är något som kan sammanföra människor bortom ord, intellekt och språk. Vi lever dagligen väldigt mycket i vårt intellekt, det är mycket ord och mycket tanke. Vi vill istället jobba med kroppen och med fantasin och ville ta det vidare och göra det ute i offentligheten.

Under de fem tillfällen som lekklubben bjuder in för att utforska lek ska de klassiska barndomslekarna återupplivas och kroppen väckas på nytt.

– En sak vi ska göra är att leka klassiska lekar som en lekt i sin kultur och återuppleva det. Vi ska också ta in olika gästlekledare som haft andra lekar som barn så att vi kan uppleva varandras barnklassiker. En annan del är olika teaterlekar och rollspel som kallas för verklighetsspel. Vår verklighet är en konstruktion och utgår ifrån olika normer om hur vi ska bete oss, och eftersom det är vi som skapat den kan vi också skapa en ny och prova andra verkligheter.

Varför behövs lekklubben?

– Jag tror verkligen på fantasins och magins kraft. Jag vill inte vara dömande och säga att alla har tappat förmågan att leka men det är verkligen något jag saknar i gruppen vuxna. Med många barn går det att få kontakt direkt och när det är dags för lek går det att se det i deras ögon. Det förväntas mer av en när en själv är vuxen för då ska man ha hittat sig själv och då är det svårare att gå utanför ramarna.

Även om lekklubben på intet sätt har med politik att göra tror Erik Rask att leken i sig är något politiskt.

– Så som jag ser det handlar lek om att leta efter ett inre flöde istället för att leta efter en yttre kick, vilket vårt samhälle bygger på. Kapitalismen bygger på att hela tiden stegra kickarna. I det systemet blir det också politiskt att inte vara produktiv och att göra saker i det offentliga rummet. Dessutom bygger lek på gemenskap och att göra saker tillsammans och där finns det många krafter som vill isolera oss för att vi ska konsumera mer.

Det finns planer på att fortsätta lekklubben efter sommaren och Erik Rask och Tora Botwid hoppas att leken ska få en större betydelse än att återuppliva fantasin.

– Det bästa som kan hända med lekklubben är att det skapar medmänsklighet. Att vi börjar se varandra bortom ytskiktet och fördomarna. Att man i lekens närvaro kan mötas bortom det intellektuella och tankemässiga planet och att det kan gro känslor av att vi är här och att vi alla är stjärnstoft.

Fakta: 

Lekklubben arrangeras under fem tillfällen runtom i Folkets park i Malmö den 10, 14, 21, 24 och 28 juli. Förutom verklighetsspel och klassiska barndomslekar kommer även en lekforskare att hålla ett föredrag om lek och en person från teatergruppen Teatro de los Santidos från Barcelona hålla en workshop i inre lek med sina sinnen.

Karavan är ett scenrum för cirkus och musik i Malmö.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Musikal om arbetsförnedringen

Med en turné runt om i Skåne hoppas musikalen Arbetsförnedringen öka medvetenheten om situationen för arbetslösa.

Skånes Fria

Premiär för jazzigt popkollo i Svalöv

På Svalövs folkhögskola pågår just nu det första popkollot med inriktning på Jazz. Skånes Fria var på plats då tjejer 14–18 år tog sina första steg in i jazzens värld.

Skånes Fria

Skurup bokar jämställt

Skurupsfestivalen har funnits i fem år och arrangeras av elever på Skurups folkhögskola. Sedan förra året har de haft som mål att boka hundra procent jämställt.

Skånes Fria

Konstens bortglömda kvinnor

När deras förslag på kvinnliga konstnärer inte godtogs av konstbokförlaget Taschen skapade de utställningen The blank pages, med böcker om hundra konstnärer där sidorna fortfarande är blanka.

Skånes Fria

© 2022 Fria.Nu