• Ronja Svedmark och Sanne Ahlqvist.
Skånes Fria

Musikal om arbetsförnedringen

I gatumusikens tecken bjuder Teater Variant på en peppig musikal om ett allvarligt tema: arbetsförmedlingen. Med en turné runt om i Skåne hoppas musikalen Arbetsförnedringen öka medvetenheten om situationen för arbetslösa.

Jonas Karlsson är projektledare för Arbetsförnedringen och menar att situationen för arbetslösa är akut utan att något sker. En förhoppning med föreställningen är att kunna öppna upp för en diskussion om vad människor egentligen tvingas genomgå som arbetslösa.

– Frågan om arbetslöshet är ständigt aktuell i media nu för tiden men det är sällan det pratas om på ett annat sätt än om siffror. Vi ville utgå ifrån den arbetssökandes subjektiva situation istället och visa själva individen i systemet.

Med en arbetssökande, en karriärcoach och en ande i rollerna hoppas musikalen kunna visa på ett nytt perspektiv och ge nya förslag på hur arbetsförmedlingen hade kunnat se ut.

– Istället för att ställa krav på den arbetssökande borde det vara arbetsförmedlingen som ska ha krav på sig att hitta ett jobb. Om de inte lyckas borde de ha ett ansvar att betala ersättning.

Med dans, sång och a Capella hoppas Teater Variant att musikalens form ska nå en större och mer folklig publik.

– När en gör tydligt politiskt teater blir det ofta på ett agitatoriskt sätt vilket lockar en viss typ av publik. En musikal har ett mer folkligt tilltal och genom att använda oss av det hoppas vi kunna nå ut till fler. Vi har tittat mycket på Hasse och Tage-filmer som är tillgängliga och begripligt för alla samtidigt som de lyckas med att vara väldigt vassa.

Även om musikalen kritiserar arbetsförmedlingen har Teater Variant och arbetsförmedlingen ett samarbete, något som Teater Variant ser positivt på.

– Vi frågade dem om vi fick använda deras logga i en fejkad annons som skulle likna dem som finns på platsbanken. Där använder vi exempelvis ord som ”flexibilitet”. De tyckte det lät intressant och viktigt men eftersom de är en myndighet tillät de inte att loggan skulle vara med men annonserna har satts upp på arbetsförmedlingarna.

Vad hoppas ni ska hända i samband med föreställningen?

– Förhoppningsvis blir fler medvetna om hur situationen ser ut för arbetslösa och de som har erfarenhet av att vara arbetslös får se att de inte är ensamma. I slutändan hoppas vi att folk ska gå samman och debattera om sina erfarenheter på en upplevelsenivå.

Fakta: 

Arbetsförnedringen

9 juli kl 19.00 – Slottsträdgårdens kafé, Malmö

10 juli kl 14.30 – Folkets Park, Malmö

11 juli kl 14.00 – Teaterparken, Landskrona

11 juli kl 19.00 – KIN-bageri, Östra Vemmerlöv

16 juli kl 19.00 – Slottsträdgårdens kafé, Malmö

17 juli kl 15.00 – Teaterlogen, Yngsjö

18 juli kl 13.00 & 17.00 – HasseåTagemuseet, Tomelilla

19 juli kl 20.00 – Byahuset, Södra Sandby, Lund

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Lekklubb för vuxna

I juli bjuder Lekklubben i Malmö in till lek i olika former i Folkets park.

Skånes Fria

Premiär för jazzigt popkollo i Svalöv

På Svalövs folkhögskola pågår just nu det första popkollot med inriktning på Jazz. Skånes Fria var på plats då tjejer 14–18 år tog sina första steg in i jazzens värld.

Skånes Fria

Skurup bokar jämställt

Skurupsfestivalen har funnits i fem år och arrangeras av elever på Skurups folkhögskola. Sedan förra året har de haft som mål att boka hundra procent jämställt.

Skånes Fria

Konstens bortglömda kvinnor

När deras förslag på kvinnliga konstnärer inte godtogs av konstbokförlaget Taschen skapade de utställningen The blank pages, med böcker om hundra konstnärer där sidorna fortfarande är blanka.

Skånes Fria

© 2022 Fria.Nu