• Festivalkommitén på Skurupsfestivalen satsar på att boka jämställt och hoppas att andra festivaler kan göra samma sak.
Skånes Fria

Skurup bokar jämställt

Skurupsfestivalen har funnits i fem år och arrangeras av elever på Skurups folkhögskola. Sedan förra året har de haft som mål att boka hundra procent jämställt.

Projektledaren Emelie Höglund hoppas att festivalen kan vara en förebild för andra.

– Det är ojämställt på de flesta festivaler i Sverige just nu och vi vill visa att det är lätt att göra en jämställd festival. Även om vi är små hoppas vi kunna vara en förebild, säger hon.

Genom att boka jämställt tror Emelie Höglund att det kan ge andra kvinnliga musiker mod att ta steget ut på scenen.

Varför tror ni att andra festivaler misslyckas med att boka jämställt?

– Jag tror att man inte utforskar utanför ramarna och inte vågar leta efter kvinnliga musiker, trots att det är en ganska liten ansträngning. Det är mest manliga musiker som hört av sig till oss och vill spela, det är tydligt att många kvinnliga musiker hamnar i bakgrunden och det vill vi förändra.

På Skurupsfestivalen kommer band som rap-duon Anaye, Malmöbaserade sångerskan Dolly Dolores och indiepopbandet Könsförrädare att uppträda. Förutom att vara en jämställd festival är den också gratis och ekologisk.

Fakta: 

Skurupfestivalen

  • 31 maj
  • Skurups Folkhögskola, Kyrkogatan 68, Skurup
  • Fri entré
ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Premiär för jazzigt popkollo i Svalöv

På Svalövs folkhögskola pågår just nu det första popkollot med inriktning på Jazz. Skånes Fria var på plats då tjejer 14–18 år tog sina första steg in i jazzens värld.

Skånes Fria

”De som grips är väldigt unga”

Kolbjörn Guwallius har skrivit en bok om hur väktarbolaget CSG använder sig av otillåtna metoder för att få fast graffitimålare i Stockholm.

Skånes Fria

© 2022 Fria.Nu