• Bengaler slängdes mot torget innan medlemmarna ur Svenskarnas parti anlände.
Skånes Fria

Läkare: ”Bara tur att ingen dog”

Vad som började med småprat och väntan på Limhamns torg slutade med att en folkmassa skrek ”mördare, mördare”. I tron om att någon mist livet under den dryga timme som Svenskarnas parti hållit torgmöte.

Enligt de frivilligsjukvårdare och vittnen Skånes Fria varit i kontakt med var det ren tur att ingen fick sätta livet till under förra helgens händelser i Limhamn.

– Det kunde gått precis hur som helst, säger Anders som är läkare och deltog i den grupp av frivilligsjukvårdare som gav första hjälpen under demonstrationen.

Tillsammans med andra ur gruppen tog han hand om skadade i en gränd intill torget. Till en början handlade det om några som blivit sprejade med pepparsprej men snart förstod de att situationen ute på gatan förvärrats. In kom personer som blödde kraftigt – med skador från både batongslag och hästhovar.

– Jag har varit med på demonstrationer tidigare där folk fått slag på armar och ben för att de ofta slår där med batongerna. Men här hade alla fått huvudskador, också i bakhuvudet. Antingen har de haft ryggen emot eller så har de blivit slagna av ryttarna, säger Anders.

– En del hade flera skador i huvudet så att det slagit upp ordentliga sår. Man måste räkna det som hänsynslöst det där våldet – det finns ingen kontroll på vad det blir för skador när man slår med batong i huvudet. Utifrån ett sjukvårdsperspektiv är det helt sanslöst, fortsätter han.

En av dem som blev överridna av hästarna fick en hov i axeln, om den träffat bara några centimeter åt ett annat håll – i bröstet eller i halsen – kunde utgången ha blivit en helt annan, menar Anders.

– Det är bara tur att ingen dog, det känns svårt att greppa.

Frivilligsjukvårdarna gav första hjälpen och inväntade sjukvårdspersonal som sedan prioriterade mellan de skadade. De som inte tappat medvetandet fick skickas i taxi till akuten då det inte fanns tillräckligt många ambulanser. Andra gick till fots (se sidan 4).

Två av dem som blev vittne till de två rytterichocker som skadade minst fem demonstranter var Nina och Isabell. Precis innan hästarna kom stod de nära den poliskedja som stod utanför kravallstaket på ena sidan av torget. Några plastflaskor ven genom luften mot torget men polisen hade kontroll över situationen, menar Isabell.

– Plötsligt skrek någon att hästarna kommer och någon sekund senare kom de som en långtradare och dundrade fram. Några hann inte undan och plöjdes ner. Sedan låg de kvar, säger Nina.

– Vi sprang fram för att släpa bort personerna för att hästarna vände igen och var på väg tillbaka. Folk höll uppe händerna och skrek sluta, sluta – men de fortsatte och red över en av dem igen, säger Isabell.

Strax därefter ropade en upprörd folkmassa ”mördare, mördare” – medan till synes livlösa kroppar bars upp på bårar och in i ambulanser. Då gjorde polisen ett nytt utfall för att skingra folkmassan. Men den här gången till fots.

– Det var ingen som kastade något, det var bara slagord. De sprang in i folkmassan med batonger, två vändor fram och tillbaka, säger Isabell.

Fakta: 

Polisen gick i veckan ut med att de inte skulle kommentera händelserna kring rytterichocken då de polisanmält sig själva. I ett pressmeddelande meddelar de att de inte är helt nöjda med insatsen då personer skadats – men att det vid flera tidpunkter bedömdes vara ett våldsamt upplopp och då kan polisens metoder upplevas som aggressiva. 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

Allt fler fristäder för hbtq-flyktingar

De flyr sina hemländer för att deras känslor är förknippade med livsfara – men på Migrationsverkets boenden tvingas de återigen dölja sin sexualitet. Under året som gått har tre nya kaféer öppnats i Skåne för att erbjuda hbtq-flyktingar en fristad.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu