• Raul gick till akuten efter att ha blivit omkullvält av en häst och fått ett jack i huvudet.
Skånes Fria

Raul slogs blodig av rytterichocken

När polisens rytteri red in i folkmassan hann tjugoåriga Raul inte undan utan kastades omkull av en häst och slog i gatan. Chockad plåstrades han om av frivilligsjukvårdare innan han begav sig till fots mot akuten.

Under lördagen hade Raul tagit sig till Limhamns torg i Malmö för att demonstrera mot Svenskarnas parti. I början upplevde han stämningen som relativt lugn, berättar han. Demonstranterna skrek för att överrösta partiledaren Stefan Jacobsson och enligt Raul var demonstrationen inte mer oordnad än när Sverigedemokraterna eller Swedish defense league besökt staden under tidigare tillfällen.

– Allting började spåra ut efter att polisen körde på en person. Poliserna blev riktigt aggressiva, jag har inte sätt något liknande förut.

Vid upprepade tillfällen red polisens rytteri in mot demonstranterna för att skingra folkmassan och Raul var nära att bli nersprungen flera gånger. Till sist fick han en kraftig smäll av en häst som tog på baksidan av huvudet.

Han slogs ner mot marken men reste sig snabbt igen, i chock började han gå från platsen.

– Jag tog mig till en bakgata och började gå omkring där, när jag tog mig för huvudet märkte jag att jag blödde.

En stund senare kom frivilligsjukvårdare och började plåstra om honom. De såg att skadan var allvarlig och bad honom uppsöka sjukvård.

Därefter började Raul promenera den drygt sex kilometer långa vägen mot akuten.

– När jag kom till sjukhuset såg jag att det var avspärrat. Där inne stod det poliser som frågade mig om vad som hade hänt. Jag förstod inte vad de hade med det att göra, det kändes konstigt.

Efter närmare tre timmar på akuten limmade läkaren igen såret och plåstrade om honom på nytt. Han blev rekommenderad att inte vara utan uppsyn i drygt sex timmar.

Raul är nu osäker på om han ska polisanmäla händelsen.

– Det finns en Facebook-grupp som uppmanar alla som blev skadade att polisanmäla. Jag kan tänka mig att göra det i grupp, men jag vet inte om jag vill göra det ensam, säger han.

Fakta: 

Raul heter egentligen något annat.

Så många greps

Sex personer greps i samband det nazistiska Svenskarnas partis torgmöte i Limhamn. Tre är misstänkta för våldsamt motstånd, olaga vapeninnehav och våld mot tjänsteman. Tre personer anhölls, en kvinna misstänkt för brott mot maskeringsförbudet och en man och en kvinna misstänkta för våldsamt upplop.

Källa: Polisen


Så många vårdades på akuten

Totalt skadades tio motdemonstranter. Fem tog sig dit på egen hand – fem åkte ambulans. Alla ska ha klarat sig undan allvarligare skador. 

Källa: Region Skåne

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Svårt att göra Slussen till valfråga

Kampen om Nya Slussen är precis lika infekterad som förr. Men nu närmar vi oss valet. Frågan är då: Vilket parti gör Slussen till en valfråga?

Stockholms Fria

Läkare: ”Bara tur att ingen dog”

Vad som började med småprat och väntan på Limhamns torg slutade med att en folkmassa skrek ”mördare, mördare”. I tron om att någon mist livet under den dryga timme som Svenskarnas parti hållit torgmöte.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu