• Civilpoliser griper en person i samband med Svenskarnas partis möte i Limhamn.
Skånes Fria

Polis i kavallerichock mot demonstranter

Ridburen polis red ner flera demonstranter i samband med lördagens demonstration mot Svenskarnas parti (Svp) i Malmö. Ännu en demonstrant blev överkörd av en polisbil. Tio personer ska ha kommit in till Skånes universitetssjukhus för skador, enligt sjukhusets presstjänst.

Det blev våldsamt när polis skulle skydda medlemmar ur Svenskarnas parti att hålla sitt planerade torgmöte i Limhamn under lördagen. Vittnen Skånes Fria varit i kontakt med menar att polisen red in mot folkmassan, utan förvarning. Samtidigt som två personer låg på marken efter att ha tuppat av efter batongslag.

– Vi hann inte få ut de – personer höll upp händerna och skrek ”här ligger människor”. Men de red in, säger ett vittne.

– Det fanns ingenstans att ta vägen, det var tjockt med folk, säger ännu ett vittne.

Efter hästarnas framfart var asfalten blodig och flera ska ha blött kraftigt från huvudet, fortsätter hon.

En polisbuss körde också över en motdemonstrants ben, vid en trottoarkant precis i närheten. Något som Skånes Fria blev vittne till. Personen står stilla när bilen kör över honom varefter han skrikandes kastas ner på marken och polis och motdemonstranter strömmar till.

– Vi är inte nöjda. Vi har här ett antal personer som kommit till skada. Hela tiden hade vi inte full koll på situationen men det är så här vi jobbar och ibland blir det så här, säger polisens pressinformatör Eva-Gun Westford till Skånska dagbladet på frågan om hur hon anser att insatsen varit.

Fem av de skadade personerna åkte in med ambulans, övriga tog sig till sjukhuset på annat sätt. En av de skadade vårdades fortfarande på lördagskvällen på akutavdelningen. Enligt frivilligsjukvårdare på plats som Skånes Fria varit i kontakt med ska skadorna både vara jack i huvudet av batongslag och skador som uppkommit efter att ha personerna blivit påridna av hästar.

Sammanlagt var det runt 1 500 motdemonstranter som hade samlats för att hindra Svenskarnas parti att hålla sitt möte. Motdemonstranter hade kastat in bengaleldar och flaskor på området och ryckt i staketet. Enligt polisen även ammoniak och gatstenar. Samtidigt som Svenskarnas partis partiledares tal dränktes i rop och nyckelskrammel.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Här är de alternativa EU-mötena

Den 17 november håller EU toppmöte i Göteborg. GFT listar alla manifestationer och event som hålls i samband med toppmötet.

Göteborgs Fria

Här kan du demonstrera på första maj

Arbetarrörelsens högtidsdag är snart här igen! Spana in GFT:s lista för tips på vad som händer under dagen; från första maj-tåg till fest och något däremellan.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu