• Agneslundsvägen – Malmös prostitutionsstråk. Enligt Leif Fransson är det viktigt att det finns poliser på gatan som arbetar mot sexköp och kan bygga upp en relation med de prostituerade. ”Ska du nå framgång måste du få de här töserna med dig på ett eller annat sätt”, säger han.
Skånes Fria

Tips om trafficking lämnas utan åtgärd

Trots att polisen misstänker flera pågående människohandelsbrott utreds endast ett åt gången. Under tiden måste intressanta tips läggas åt sidan. Det säger förundersökningsledaren Leif Fransson vid gränspolisen.

­­– Tipsen hanteras, men åtgärdas inte.

Hösten 2012 bedrev polisen spaning på Agneslundsvägen i Malmö när en 40-årig kvinna kom körande med en 23-årig tjej som raggade torskar. En omfattande utredning med telefonavlyssning drog igång. Kvinnan visade sig ha ett brett nät av sexköpare och kontrollerade vilka 23-åringen skulle träffa. När 23-åringen återvände till Ungern och inte ville komma tillbaka rekryterade kvinnan en ny prostituerad som hann sälja sex i en lägenhet på Bergsgatan i en vecka ­– innan åklagaren beslutade om tillslag i mars 2013. Ett år senare resulterade utredningen i den enda domen som rör människohandel för sexuella ändamål under hela 2014 – inte bara i Malmö utan i hela Sverige.

Ändå får polisen in en mängd tips som skulle kunna leda till fler utredningar och domar. Men tipsen måste läggas åt sidan om en utredning redan är igång, säger Leif Fransson, förundersökningsledare på gränspolisen.

Annons

– När vi sytt ihop ett ärende börjar vi med nästa.

Resurserna räcker nämligen bara till att hålla liv i en utredning åt gången – som normalt tar mellan sex och tolv månader. Oftast resulterar det i domar som rör koppleri eller grovt koppleri. Och bara Malmö kan prioriteras.

– Det finns intressanta uppslag att göra även utanför Malmö men det hinner vi i princip aldrig med. Med tanke på det underlag som finns borde det vara en jämn ström av domar i sådana här ärenden.

Sedan den första januari har också upptagningsområdet utökats från hela Skåne till att även innefatta Blekinge, Kronoberg och Kalmar län. Utan att gruppen som jobbar med människohandelsbrott fått utökade resurser.

– I Malmö har vi uppslag på två-tre ärenden samtidigt. I Helsingborg finns det ytterligare intressanta. I övriga Skåne finns det ytterligare intressant. Skulle vi ta hela regionen hade det kunnat handla om uppemot fem ärenden som vi skulle kunna ha pågående samtidigt.

Samtidigt sker det en omfattande sexhandel både via nätet och på gatan, bara i Malmö, enligt Karl-Magnus Hansson som kartlagt sexhandeln under året som gått i polisoperationen Ernst.

– Efterfrågan är fortfarande extremt stor och tillgången relativt god. I går kväll var vi ute och rapporterade tre sexköpare på ett par timmar och på nätet finns det hur mycket som helst att tillgå.

– Det är en blandning av öststatstjejer och svenska tjejer, på nätet är det en mer övervägande del öststatstjejer, men även en del tjejer från Afrika.

Misstänker citypolisen att det handlar om människohandel lämnas det vidare till gränspolisen. Men få ärenden kan utredas.

– Även om du sysslar med det i Malmö är det liten risk att bli upptäckt. Smugglar du narkotika är risken att bli upptäckt mycket större, vilket egentligen är helt vansinnigt när du kan hantera människor och tjäna hyfsat mycket mer på ett mer riskfritt sätt.

Fakta: 

Det än så länge oklart om Malmöpolisens prostitutionsgrupp kommer att fortsätta under 2015. Inom kort väntas de presentera en utvärdering av operationen Ernst och hur ett sådant arbete skulle kunna bli permanent.

Människohandelsliknande brott vid Malmö tingsrätt 2010–2014

2010

Utnyttjade 14-åring
Den 2 november dömdes fem män för bland annat grovt koppleri och våldtäkt mot barn av tingsrätten i Malmö. En 14 år gammal flicka med begåvningshandikapp hade mot betalning sex med flera män i Rosengård. I hovrätten frikändes åtta av de som ursprungligen var åtalade och de två resterande dömdes för de lindrigare brotten koppleri och sexköp.

Hölls fånge i Staffanstorp
Den 14 januari dömdes flera män för koppleri, människohandel och köp av sexuell handling. Under några veckor 2009 övervakades och hölls en 17-årig flicka från Slovakien i en villa i Staffanstorp där hon såldes som prostituerad till olika män. En torsk som kunde slovakiska förbarmade sig över henne, tog henne till en polisstation i Malmö och släppte av henne där.

Tonårsflickor dömda
Den 4 januari dömdes två tonårsflickor för koppleri efter att ha agerat hallick åt en 14-årig flicka med begåvningshandikapp vid ett 20-tal tillfällen. De raggade bland annat kunder på Möllevångstorget i Malmö.

2011

Hallick under två dagar
Den 14 juni dömdes en 22-årig man för koppleri. Han utnyttjade två kvinnor som lärt känna varandra på ett behandlingshem. Kvinnorna ska ha blivit skjutsade under två dagar till olika torskar som den dömda mannen ordnade fram. Bland annat en villaägare i Arlöv som ska ha betalat 2000 kronor till mannen.

2012
Inga domar om koppleri, grovt koppleri eller människohandel.

2013

Människohandel
Den 26 november dömdes två män och en 40-årig kvinna från Malmö för koppleri och medhjälp till koppleri. Kvinnan körde runt en 23-årig kvinna från Ungern som såldes genom ett nätverk av torskar som den 40-åriga kvinnan hade byggt upp. I samband med att 23-åringen åkte tillbaka till Ungern och en ny tjej togs till Malmö slog polisen till. Domen skärptes den femte mars 2014 av hovrätten och kvinnan dömdes för människohandel.

2014

Togs från barnhem
Den 23 oktober 2014 dömdes två män för koppleri. De agerade hallickar för två 18-år gamla kvinnor som precis varit tvungna att lämna ett barnhem i Rumänien. Prostitutionen annonserades ut via nätet och männen skjutsade sedan tjejerna till olika kunder runtom i Skåne. Basen för verksamheten var en bostad i Klagshamn.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

Kritik mot planer på ny minkfarm

En man i Sjöbo vill starta upp en ny minkfarm. Ärendet ligger hos Länsstyrelsen i Skåne som väntas fatta beslut om några veckor. Nu samlas kritiska röster på nätet.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu