• Svenskarnas Parti i Jönköping på första maj i år.
Skånes Fria

Svenskarnas parti inleder valturné

Den 23 augusti påbörjar Svenskarnas parti (SvP) sin valturné med torgmöten i Ystad, Malmö och Helsingborg. I sociala medier är reaktionerna starka och stora motdemonstrationer väntas.

Återigen mobiliserar ett nynazistiskt parti under en valrörelse för att få politiskt inflytande i riksdag och kommunfullmäktige. Enligt partiets egna uppgifter har partiet fått flera stora donationer och har nu en valkassa på 1,3 miljoner kronor.

– Det har påverkat, de har kunnat köpa mer reklam på Facebook och Flashback, säger Peter Andersson från Researchgruppen.

Men något större genomslag för partiet i höstens riksdagsval tror han inte på. Under de fyra demonstrationer som partiet genomfört det gångna året har det varit färre deltagare för varje gång. Däremot har partiet lyckats återaktivera personer som tidigare varit aktiva i den högerextrema miljön, vilket gett intryck av att den nynazistiska politiska rörelsen vuxit, menar han.

– De har själva satt som mål att få 10 000 röster, det tror jag blir svårt, säger Peter Andersson.

Desto större chanser tror han Svenskarnas parti har i några av de kommuner som partiet ställer upp i, inte minst i Sjöbo där partiledaren Stefan Jacobsson och ett av toppnamnen – Rickard Pekkarinen – bosatt sig.

– Sjöbo var väldigt känt för sina nazisympatier på 1930-talet och har alltid varit en gammal brun kommun med stöd för Sjöbopartiet och SD.

I samband med Svenskarnas partis torgmöten väntas antifascistiska motdemonstrationer – i Malmö en stor sådan. Redan har över tusen personer anmält intresse på Facebook. Enligt Peter Andersson håller medlemmar från partiet fortfarande kontakt med den 30-åring som är misstänkt för mordförsök på Möllevången i Malmö den 8 mars.

– Han skriver på Facebook hela tiden och SvP-kandidater kommenterar så där har de kontakt i alla fall.

Fakta: 

Svenskarnas partis valturné avslutas i Stockholm den 30 augusti med en demonstration.

Researchgruppen är ett kollektiv av grävande journalister som bevakar den högerextrema och nazistiska miljön i Sverige. 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Expo: ”Svp:s röster gick till SD”

Val 2014

Inte ett enda mandat lyckades det nazistiska Svenskarnas parti knipa i de 34 kommuner som partiet ställt upp i. I Sjöbo fick de 46 röster. Ett ”praktfiasko”, enligt Daniel Poohl, chefredaktör på Expo.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu