Göteborgs Fria

Här kan du demonstrera på första maj

Första maj-tåg, fester och lite film. Här hittar du tider och uppsamlingsplatser för vad som händer under dagen.

Till minne av de spanienfrivilliga

Gemensam traditionsenlig manifestation för arbetarrörelsen till minne av de svenska frivilliga under spanska inbördeskriget 1936–1939. Tal av SEKO Sjöfolk och appelltal från arbetarrörelsens ungdomsförbund. Musik av Matilda Magnusson. Särskilt inbjuden talare är i år Zuza Ziolkowska från Warszawa. Zuzas farfar stred i den judiska Nafatali-bataljonen och var en av flera tusen frivilliga polacker. I hemstaden kämpar hon och den polska organisationen till minne av de spanienfrivilliga mot lokalpolitikernas planer på att ändra namn på Dabrowski-bataljonens gata. Arrangörer är föreningen Svenska Spanienfrivilligas vänner i samarbete med ABF Göteborg.

Kl 11, Masthuggstorget

Första maj med Socialdemokraterna

Välkomna att fira 1 maj med Socialdemokraterna och LO i Göteborg. Det börjar med familjefest kl 12 på Olof Palmes plats, avmarsch kl 15.30 från Haga Nygata och Landsvägsgatan och 16.20 blir det tal på Götaplatsen av Tobias Baudin och Anna Johansson.

Kl 12, Järntorget

Första maj med socialisterna

Tillsammans framåt för socialismen! Välkomna att fira första maj för 46:e gången med socialisterna i Göteborg! Tal och underhållning. Klara talare är Lars Henriksson (SP), Samira Zair (Syriens kvinnonätverk) och Reza Chitsaz (ORWI). Musik av Emad Azuozz och Nasim Alherk.

Kl 12, Järntorget

Rätten till våra kroppar

Den 14 mars i år fattades ett beslut i EU domstolen som nu gör det möjligt för arbetsgivare att neka arbete eller avskeda kvinnor som bär slöja. I domen diskuteras det att det finns ett problem med religiösa symboler, i förhållande till neutralitetsprincipen. Domslutet har skickat en signal om att det inte går att vara neutral om man är muslim.

Vi kommer att organisera demonstrationen i Göteborg den 1 maj på internationella arbetardagen och uppmärksamma EU-domen som det hittills varit tyst om. Det är dags för oss ta vår plats och kräva våra rättigheter som arbetare! Arrangörer: Akademin, Nätverket ”Rätten till våra kroppar”, Hayat – Kvinnorörelse, Biskopsgårdens Kvinnor med flera.

Kl 12, Masthuggstorget

Syndikalistisk första maj i Göteborg

Kom och fira första maj – arbetarrörelsens kampdag – med Göteborgs LS av SAC. De politiska och ekonomiska pamparna jagar nu syndabockar för de problem som de själva har orsakat. De stänger gränser, jagar papperslösa, ställer grupper mot varandra, försämrar skola, vård och omsorg, driver igenom försämringar i våra arbetsvillkor, och försöker försvaga strejkrätten. Mot detta ställer vi riktig politik – självorganisering och direkt aktion på våra arbetsplatser, i våra bostadsområden och i en mångfald av organisationer. För gränslös solidaritet med alla världens arbetare!

Kl 12.30, Masthuggstorget

Första maj med F! och UF! – För rättvisa pensioner!

I år demonstrerar Feministiskt initiativ Göteborg och Unga Feminister Göteborg för rättvisa pensioner. Vi har ett pensionssystem som ökar klyftorna och över 230 000 pensionärer i Sverige lever under EU:s fattigdomsgräns. Pensionssystemet cementerar ojämlikheter mellan män och kvinnor, mellan personer som är födda i Sverige och utrikesfödda och mellan rika och fattiga. Så kan vi inte ha det! Tal på Järntorget av kommunpolitiker Gudrun Tiberg och styrelseledamot Johanna Marseille. Vid uppsamlingen på Milleniumplatsen talar Stina Svensson, gruppledare F! Göteborg, och Annelie Nordström, arbetsmarknadspolitisk talesperson.

Kl 13, Järntorget

Vänsterns tåg: ”Det är vår tur nu”

Fira 1 maj med Vänsterpartiet och Ung Vänster. Vi bjuder in till Göteborgs största demonstration och roligaste folkfest på arbetarrörelsens högtidsdag under parollen ”Det är vår tur nu – socialism i vår tid”. V:s mål är socialism. Socialismen är inte en utopi, det är ett verkligt alternativ till den kortsiktiga kapitalismen som fortlöpande monterar ner vårt gemensamma och river sönder vårt samhälle.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är huvudtalare, tal hålls på Gustaf Adolfs torg.

Kl 13.30, Vänsterpartiet Göteborg, Andra långgatan 20

Röd Front första maj

Demonstrera för arbete, trygghet och socialism på arbetarklassens högtid. Paroller är bland andra: För sex timmars arbetsdag – för att orka jobb och få tid för familj och återhämtning, bygg bort bostadsbristen – men låt inte profiten styra, krafttag mot kriminaliteten – satsa på förorten med meningsfull fritid, utbildning och jobb och till stöd för Göteborgs hamnarbetare. I Kommunisternas första maj-tåg står arbetarpolitik och socialism i centrum.

Kl 14, Linnégatan

Första maj, vår röda högtidsdag

Mellan demonstrationer och fester visar Hagabion film gratis under första maj. Kl 16.30-18: Min mor, 2017, i regi av Maj Wechselmann, kl 18.30-20.30 Pride, 2014 i regi av Matthew Warchus och därefter ett samtal om filmen Pride. Samtal om filmen Pride kring ett tema. Ingen biljettbokning!

Kl 16.30–21.30, Hagabion, Linnégatan 21

The Left Party – Första majfest på FOLK

Kom med och fira arbetarrörelsens högtidsdag på Göteborgs bästa 1 majfest! Vänsterpartiet Göteborg bjuder in dig till en helkväll på FOLK med livemusik, DJ, bar och mat. Maten kostar cirka 150 kronor.

Alla är välkomna, ta gärna med dig vänner, familj eller partner.

Kl 18, 80 kr, Folk, Olof Palmes plats, Järntorget

Klubb Klasslös: Första maj!

Som traditionen bjuder presenterar Syndikalistiskt Forum härmed årets första maj-fest i Göteborg: KLUBB KLASSLÖS! Med Kristina Svensson, Jan Hammarlund och Diskjockeys.

Kl 18, 100 kr förköp, OCEANEN, Stigbergstorget 8

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Här är de alternativa EU-mötena

Den 17 november håller EU toppmöte i Göteborg. GFT listar alla manifestationer och event som hålls i samband med toppmötet.

Göteborgs Fria

Regionen breddar nätverk för solel

4400 kvadratmeter solceller i regionen innan 2019 är slut är målet för Sol i Väst som nu har dragit igång ett nytt nätverk av kommuner.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu