• I söndags gick en demonstration mot fascism genom centrala Göteborg. Den 29 och 30 september planeras en rad ytterligare demonstrationer och manifestationer mot nazistiska NMR.
Göteborgs Fria

Uppdaterad lista med alla protester mot NMR

Funderar du på att demonstrera mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsen? GFT har sammanställt alla olika protester som planeras i Göteborg.

Listan uppdateras löpande under veckan. Vet du mer som händer den 30 september? Mejla elin(at)fria.nu.

FREDAG 29/9

Kärleksworkshop på Blå stället

Kl 12-16, Blå stället, Angereds torg 13

Lördagen den 30 september kommer Nordiska Motståndsrörelsen att genomföra en demonstration i centrala Göteborg - något som Kulturhuset Blå Stället tar avstånd från. Blå Stället tror på alla människors lika värde. Därför bjuder vi in er alla till en KÄRLEKSWORKSHOP där du kan göra skyltar med dina egna kärleksbudskap.

Så välkommen till Blå Stället - och låt kärleken segra!

Fri entre. Alla är välkomna. Läs mer på eventets FB-sida.

Manifestation för öppenhet & demokrati

Kl 17.15–18, Gustav Adolfs torg. Arr: S, M, MP, V, L och KD i Göteborg

"Vi vill med vårt arrangemang bredda antalet forum där göteborgarna kan markera mot nazismen och erbjuda en plats där vi lugnt och värdigt, kan visa att Göteborg står upp för öppenhet och demokrati."

Medverkande: Ingrid Lomfors, historiker och överintendent forum för levande historia, Allan Stutzinsky, ordförande för judiska församlingen i Göteborg, Björn Sandmark från Stadsteatern. Musik med Mia Samuelsson, och Mama Gumbo och Ebo Bumba. Värd för evenemanget är Karin Klingenstierna.

"Många av stadens politiker kommer att finnas på plats, men den här kvällen får andra tala ­– politiken markerar vår åsikt genom att ordna det här evenemanget." Läs mer på eventets FB-sida.

FRE 29/9–LÖR 30/9

Bokmassan

Kl 9–21 båda dagarna, Heden. Arr: ETC.

”Köpa böcker, lyssna på intressanta författare eller bara ta en fika? Bokmassan är en litteraturfestival med inriktning på böcker, debatt och hållbarhet. Vi vill erbjuda en blandning av högt/lågt, fint/fult och kommersiellt/osäljbart. Allt kommer gå i ekologin och hållbarhetens tecken. Gratis inträde, dessutom lovar vi stan’s billigaste bokpriser!” Här kan du ladda ner programmet (pdf). Läs mer på Bokmassans FB-sida.

LÖRDAG 30/9

Ord för motstånd och medmänsklighet

Kl 9.45–11.30, Göteborgs domkyrka, Kyrkogatan 28. Arr: Domkyrkoförsamlingen i Göteborg, tidskriften Författaren, Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne, Kyrka Mot Rasism, Tillsammans för Göteborg och Göteborgs Interreligiösa råd.

”Samma dag som nazister marscherar genom centrala Göteborg läser vi gamla och nya antinazistiska texter från Sverige och världen, för att protestera mot nazismen och hylla ordet som befriande kraft.” Medverkande författare bland andra: Henrik Arnstad, Lisa Bjurwald, Elin Boardy, Mats Fors, Mattias Gardell, Anneli Jordahl, Anna Jörgensdotter, Maria Küchen, Ola Larsmo, Martina Montelius, Karolina Ramqvist, Tone Schunnesson och Maria Sveland. Läs mer på eventets FB-sida.

Inga Nazister i Göteborg

Kl 11–13, Heden. Arr: Göteborgs Antifascistiska front.

”Vi kallar alla demokratiska, antifascistiska krafter till Göteborg för att 30 september protestera mot nazismen. /.../ Vår manifestation kommer genomföras under ordnade former. Det är viktigt att så många som möjligt ska kunna protestera mot nazism, vi kommer därför på plats göra vårt bästa för att erbjuda möjlighet för alla att delta efter sina förutsättningar.” Vilka är ni? ”Göteborgs antifascistiska front har funnits sedan våren 2016, då vi arrangerade ’Folkets motdemonstration’ (när Folkets demonstration arrangerades på Gustaf Adolfs torg här i Göteborg). GAF består av personer som på olika sätt är aktiva inom Göteborgs vänster. GAF är inte ett nätverk bestående av olika organisationer, utan är en egen organisation. Våra medlemmar kommer från ganska olika håll, men alla är socialister och håller med om GAF:s syftesförklaring: ’För brett antifascistiskt och antirasistiskt arbete i Göteborgstrakten. Ingen plattform åt fascister.’” Manifestationen är stillastående, på Heden. Det kommer framföras tal och musik. Läs mer på eventets FB-sida.

Kärleksmanifestation 30/9

Kl 11–15, Heden. Arr: Privatpersoner.

”Istället för att uppträda som en militärparad vill vi sjunga och dansa. Istället för att skrika arga slagord vill vi sprida kärlek och glädje! Ta med dig en vän och ta på dig något färgglatt. Om du har en ukulele liggandes hemma eller överblivna ballonger så packa ned även dessa. Vi symboliserar mångfald och kärlek över gränserna. Vår plan är endast att samlas vid Heden, men vi är en självständig manifestation som står för sig själv. Vu ser att det finns ett behov av denna typ av manifestationer som inte endast vänder sig MOT hatet utan FÖR kärleken.” Läs mer på eventets FB-sida.

Fristad i fri stad – Körsångare för mångfald

Kl 11.30–13.30, tidigare angavs Burgårdsgymnasiet som plats men det kommer ändras, information om detta kommer snart. Arr: Privatpersoner.

”Som körsångare kan vi göra en insats. Vi har världens bästa, helt fredliga, metod för att göra det: sången! Med hjälp av sång kan vi, du och jag, skapa en bubbla i luftrummet där inget annat råder än kärlek, glädje och tolerans. Vi vet om att det finns en till sångmanifestation och har haft kontakt med dem men kommit fram till att det bara är bra ju fler som sjunger. Så vi beslutade gemensamt att genomföra båda manifestationerna som systermanifestationer kan man säga. Det blir en konsert på improvisation, vi kommer inte repetera innan. Därför kommer vi välja sånger som är välkända och som de flesta körsångare sjungit många gånger förut. Alla självklart välkomna, oavsett om man kan och vill sjunga eller inte. Det bjuds på traditionsenlig körfika också.” Läs mer på eventets FB-sida.

Göteborgs studenter mot nazismen!

Kl 13.30–13, Heden. Arr: Agent GBG.

”Oavsett vad eller var vi studerar, om vi är med i studentförening eller inte – nu tar vi tillfället i akt att tillsammans göra våra röster hörda! Låt oss visa att Göteborg inte är en plats där nazism hör hemma." Vilka är ni? "Agent gbg är en studiesocial förening obunden till kåren, som framför allt är verksam inom Göteborgs studenters overallskultur. Vår värdegrund baseras på jämlikhet oavsett kön, etnicitet, hudfärg eller sexuella preferenser etc – alla ska behandlas med kärlek och respekt. Detta ett försök att samla ihop studenter som vill protestera mot nazismen. Vi arrangerar alltså inte en egen demonstration utan vi möts upp utanför Heden och ansluter gemensamt till demonstrationerna som anordnas där, både av Göteborgs Antifascistiska Front och Studenter mot rasism. Agent gbg kommer vara på Heden så länge motdemonstrationen pågår, därefter öppna upp för folk att välja själva om de vill fortsätta protestera längs nazisternas marschväg eller inte. Vi riktar oss främst till studenter och andra engagerade inom overallskulturen.” Läs med på eventets FB-sida.

Stoppa nazisterna 30 september

Kl 11–16, Heden, Arr: ”Studenter Mot Rasism Göteborg”, som Göteborgs RS, Rättvisepartiet Socialisterna, står bakom.

”Att stoppa nazisternas planer på att marschera i Göteborg är fullt möjligt, NMR har nämligen stoppats gång på gång av välorganiserade massiva protester. Om nazisterna marscherar till Gustav Adolfs torg är syftet att gå till Brunnsparken. Huruvida nazisterna kan stoppas handlar om storleken på samlingen, vad stämningen är, hur många polisen respektive nazisterna är. Finns möjlighet att stoppa dem är vi för att en gör det.” Läs mer på eventets FB-sida.

Sångmanifestation 30/9

Kl 12–13, Korsvägen, Arr: Sångmanifestation.

”Vi sjunger två sånger tillsammans (om och om igen) under ledning av Jan Ivar Blixt för att manifestera ett öppet och demokratiskt samhälle. Vid samma tidpunkt kommer Nordiska motståndsrörelsen att starta sin demonstration från Svenska Mässan/Skånegatan. Medan de går iväg ­– står vi kvar! Sjungandes, starka och i ljus! Vi sjunger En sång om frihet (Mikis Theodorakis, svensk text Bo Zetterlind) och Triló (trad, arr. Ale Möller). Du får gärna sjunga hellre än bra. Det viktiga är vi är många som på olika sätt denna dag visar att vi står för kärlek och solidaritet. Och sång är ett starkt uttryck. Klä dig gärna i något vitt så att vi känner igen varandra (tröja, jacka, sjal, hatt, mössa etc).”

LOVE GBG – Vi som inte tänker vara publik åt nazisterna

Kl 12–16, Järntorget. Arr: SSU Göteborg.

”När nazister utmanar våra demokratiska principer är det viktigt att visa att den absoluta majoriteten står upp för allas människors lika värde. NMR kan inte sprida sitt budskap själva. De behöver stök för att nå ut. Därför ska vi samlas och inte ge nazisterna det de helst av allt vill ha – uppmärksamhet. Den 30 september är vi inte där. Vi tömmer gatorna och kvarteren runt deras demonstration. Vi låter denna lilla sorgliga grupp marschera i ensamhet. Vi går inte dit och tittar och vi går framför allt inte dit och bråkar. /…/ Därför ska vi som utgör den absoluta majoriteten av Göteborg göra något annat istället. Vi samlas på Järntorget, närliggande teatrar, restauranger och klubbar kommer att slå upp sina dörrar. Vi lyssnar på musik och manfiesterar kärlek istället för att spela in i NMRs försök att sprida hat.” Läs mer på eventets FB-sida.

Förbönsgudstjänst för en öppen stad

Kl 12, Tyska Christinae kyrka, Norra Hamngatan 16. Arr: Tyska gemenskapen i Svenska kyrkan.

Gudstjänsten som leds av biskop Per Eckerdal kommer innehålla musik, bibeltexter och psalmer som uttrycker den kristna kallelsen att leva som en enda världsvid mänsklig gemenskap i solidaritet, öppenhet och frihet.

Musik för fred och kärlek i Annedalskyrkan

Kl 15–18, Annedalskyrkan, Albin Holms backe 10. Arr: Annedals församling och Musik i Annedalskyrkan i samarbete med SKUA, EKHO, Göteborgs Räddningsmission, Kyrka mot rasism, Sensus och Förbundet Tillsammansskapet.

Musik för fred och kärlek, fri entré. Uppträdanden: Jesper Petersson/Antonio ”Antwaan” Tairovic/Nicole Touma, mästerligt fyrhändigt piano, glampunkbandet Staten med Simon Ljungman, Stora Almakören med mera. Läs mer på eventets FB-sida.

Föreläsning: Jämställdhet, vithet och sekularitet

Kl 15–16.30, Göteborgs Stadsbibliotek, trappscenen. Arr: Göteborgs Internationella Konstbiennal, GIBCA, i samarbete med Folkuniversitetet.

Hur skapas människors föreställningar om religion och hur påverkar dessa de samhällen vi lever i? Mikaela Lundahl, lektor på institutionen för Globala studier vid Göteborgs universitet, håller ett föredrag om jämställdhet, vithet och sekularitet. Hennes forskning rör sig kring makt, kön, sexualitet, identitet och kultur. Lundahl kommer att tala om den samhällssyn som lyfter fram det sekulära som något neutralt och objektivt och därmed religion som något avvikande och annat. Läs mer på GIBCA:s sida.

Motstånd & Musik

Kl 19, Hagakyrkan, Haga Östergata 30. Arr: Haga församling.

En konsert för fred och medmänsklighet med: Arvid Nero, Harriet Ohlsson & Johannes Lundberg, Jim Oblon, Sofia Mono mfl. Fri entré men en insamling till Svenska kyrkans internationella arbete. Insläpp kl 18.30. Läs mer på eventets FB-sida.

Clowner mot nazister – GBG

Kl 11–20, Centralstationen. Arr: We Are Dalarna.

”Hatpojkarna har annonserat en folkrättsvidrig nazistdemonstration i Göteborg den 30:e september. Clowntutan har tjutit och vi sätter på oss rödnäsan. Mer info om tid och plats kommer. Tid och plats kommer ändras.” Läs mer på eventets FB-sida.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Här är de alternativa EU-mötena

Den 17 november håller EU toppmöte i Göteborg. GFT listar alla manifestationer och event som hålls i samband med toppmötet.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu