Avhoppade nazisten: ”Gick på rödingjakt på Möllan” | Fria.Nu
  • Kim Fredriksson var tidigare aktiv i flera högerextrema rörelser i Skåne. I dag är han samhällsdebattör, föreläser om "nationellas" politiska strategier och identifierar sig som vänster.
Skånes Fria

Avhoppade nazisten: ”Gick på rödingjakt på Möllan”

Kim Fredriksson har i dag lämnat våldet och de högerextrema rörelserna bakom sig. Men då – för ett par år sedan – kunde han bege sig ner till Möllevången för att ”smacka en röding”.

– Det var inte som att det var på veckoschemat, men det var för många gånger för att det skulle vara sporadiskt, säger Kim Fredriksson.

Helgens händelser läser han in i samma mönster och är en del av en ”internkultur” inom den lilla högerextrema krets som finns i Skåne. Kim Fredriksson beskriver ett typexempel som att ett gäng tar ett par öl på krogen eller sitter i någon lägenhet och dricker.

– Så beger de sig ner på Möllevången för att klottra eller sätta upp klistermärken utanför någon vänsterlokal eller invandrarförening. Allt för att provocera fram en misshandel. I den interna jargongen kallades det för ”rödingjakt”, berättar Kim Fredriksson.

– När nazister kommer till Möllan utan att ha någon anknytning dit, då är det klart att de inte kommer för att ta del av nattlivet eller för att skaffa nya vänner. De var här för att få en konfrontation, det följer det mönster som funnits i 15 år, säger han.

Researchgruppen har skickat ut en version av helgens händelser efter att ha varit i kontakt med flera av de inblandade. I den är det nazister som först går till attack och misshandlar och knivhugger den person som blivit allvarligast skadad. Svenskarnas parti har å andra sidan skickat ut ett pressmeddelande där de påstår motsatsen - att det var deras medlemmar som blivit attackerade. Och att våldet uppstod som självförsvar. Kim Fredriksson avfärdar Svenskarnas partis förklaring – oavsett händelseförloppet.

– Om man beväpnar sig innan man sticker till Möllan, där man vet att det är en demonstration, då handlar det inte om självförsvar.

Varför åker då nazister och högerextrema dit? För att skrämma och tysta, säger Kim Fredriksson. Och de vet att de har ett grövre och råare våldskapital än vänstern, menar han.

– Många aktivister mår dåligt. Kan jag ta det här steget, tänker de. Det gör inte nassar, vi satt och kröka och så satte vi stålhättan i munnen. Svårare än så var det inte. Det var inget man reflekterade över.

Nazisterna extrema våld beror enligt Kim Fredriksson på en jargong och ett visst mansideal; en kultur där det ingår att avhumanisera människor.

– Då blir det tydligt varför de är beredda med så grovt våld, säger han.

För två år sedan bröt han sig loss från de högerextrema kretsarna. Då hade han bland annat hunnit med att sitta i partistyrelsen för Nationaldemokraterna och vara strateg inom Nordisk ungdom. Att han tog steget berodde på en mängd orsaker, säger han. Bland annat för att han genomskådade de ”lätta förklaringarna”.

– Det blev så antiintellektuellt, säger han.

Kan det vara farligt att hoppa av?

– Nej, du riskerar inget. Jag har ett utbrett säkerhetstänkande, men jag rör mig som jag vill.

Fakta: 

Researchgruppen

  • Researchgruppen är ett kollektiv av grävande journalister som bevakar extremhögern i Sverige. De skriver regelbundet för FRIA – sök ”Researchgruppen”.
  • I fjol avslöjade de tillsammans med Expressen vilka det var som dolde sig bakom de anonyma konton som använts för att skriva rasistiska och hatiska kommentarer på nätsajter som Avpixlat. För det har de nominerats till Guldspaden, som delas ut av föreningen Grävande journalister.
  • I samband med detta publicerades i FRIA Vilka är näthatarna? – statistik kring vilka grupper som dominerar och hur den större bilden ser ut, ålder, könsfördelning och geografisk spridning – samt Avpixlat – från liten hatsajt till politisk institution – varför blev de störst och hur ser kopplingen till Sverigedemokraterna egentligen ut?
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Hon såg utpekad nazist

En dryg halvtimme efter de misstänkta mordförsöken på Kristianstadsgatan i Malmö såg Isabell en av Skånes mest kända nazister, en av de som senare utpekats för knivdåden. Polisen var i närheten men avvisade honom bara från platsen, säger hon.

Skånes Fria

Förvaltningsrätten ändrar NMR:s demonstrationsväg

Förvaltningsrätten ger rätt till dem som överklagat polisens beslut – Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen måste marschera en annan väg. Detta med hänsyn Bokmässan och Judiska församlingen.

Göteborgs Fria

© 2021 Fria.Nu