• Förvaltningsrätten ger rätt till dem som överklagat – Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen måste marschera en annan väg än den polisen gett tillstånd för.
Göteborgs Fria

Förvaltningsrätten ändrar NMR:s demonstrationsväg

Förvaltningsrätten ger rätt till dem som överklagat polisens beslut – Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen måste marschera en annan väg. Detta med hänsyn till Bokmässan och Judiska församlingen.

Som GFT skrivit tidigare har flera aktörer överklagat Nordiska motståndsrörelsens demonstration på lördag. Överklaganden har bland annat lämnats in till Förvaltningsrätten av Civil Rights Defenders, Judiska församlingen, Bokmässan och en rad privatpersoner. I dag, måndag, kom Förvaltningsrättens besked:

Polismyndighetens beslut ändras på så sätt att samlingsplatsen för demonstrationen flyttas något norrut – bort från Bokmässan – och att demonstrationen ska sluta vid Gamla Ullevi.

I ett pressmeddelande skriver Förvaltningsrätten:

”Domstolen har utifrån risken för ordning och säkerhet tagit hänsyn till flera olika omständigheter, bland annat att demonstrationen sammanfaller med Bokmässan och att den tidigare färdvägen förlagts nära Judiska församlingens synagoga, samtidigt som Jom Kippur firas, samt risken för motdemonstrationer. Domstolen beslutar att demonstrationens samlingsplats flyttas och att färdvägen kortas.”

Det var den 7 september som polisen beslutade om demonstrationsvägen Skånegatan-Gustav Adolfs torg. Nordiska motståndsrörelsen hade ansökt om en annan väg, via Avenyn, och en senare sluttid än den polisen beslutade om. Den väg som polisen beslutat om har mött kritik eftersom samlingsplatsen för nazisterna skulle ha varit precis utanför Bokmässan och den mötte också kritik eftersom det innebar att nazisterna skulle demonstrera i närheten av synagogan.

Polisen har hänvisat till att de inte kan neka en demonstration med hänsyn till exempelvis otryggheten för den Judiska församlingen. Men Förvaltningsrätten gör en annan bedömning:

”Förvaltningsrätten har i sitt beslut vägt samman en rad omständigheter. Hänsyn har bl.a. tagits till att demonstrationen ska äga rum en dag då Bokmässan, med många besökare, pågår och det därför är mycket människor i rörelse vid Korsvägen. Hänsyn har också tagits till att Judiska församlingen firar Jom Kippur, nära den tidigare beslutade färdvägen, och att centrala Göteborg också i övrigt besöks av många människor en lördag. Förvaltningsrätten har också beaktat risken för motdemonstrationer och avsaknaden av bra alternativa färdvägar. Förvaltningsrätten anser därför att demonstrationsvägen av hänsyn till ordning och säkerhet ska kortas.”

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”NMR är i en upptrappningsfas”

Nazistiska NMR har synts i flera gatuaktiviteter i Stockholm nyligen. De försöker trappa upp verksamheten, menar journalisten Carl Tullgren.

Stockholms Fria

S: ”M sparar in på vården för att privatisera”

Regionens hälso- och sjukvård går med 200 miljoner kronor plus. S är nu kritiska till att den grönblå majoriteten inte använder pengarna: ”Ett fult sätt att försöka privatisera en del av sjukvården.”

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu