• John Peter Nilsson, museichef på Moderna i Malmö.
Fria Tidningen

”Det är en plikt att reagera”

Kulturvärlden reagerar. I solidaritet med offren för nazisterna i förra veckan stänger Moderna museet i Malmö under ett par timmar på söndag.

Attacken mot 8 mars-demonstrationen i Malmö förra veckan har väckt reaktioner över hela landet. Så även i kulturvärlden. Efter önskemål från personalen har Moderna museet i Malmö fattat det ovanliga beslutet att stänga under två timmar nu på söndag för att visa solidaritet med offren för nazivåldet.

Museichef John Peter Nilsson berättar hur man resonerade.

­– Önskemålet kom gemensamt från personalen och vi var helt eniga om detta. På något sätt måste vi markera som offentlig kulturinstitution, det har gått för långt med både högerextremt och vänsterextremt våld. Men vi hade en lång diskussion och tänkte till så att vi inte hamnar snett i formuleringar.

Du säger vänsterextremt, vad menar du i det här fallet?

– Nej, det var inte vänsterextremt våld här, men vi vill inte ta ställning politiskt egentligen, utan mot meningslöst våld. Vi står för en plats där vi har högt i tak, men vi har sett hur det högerextrema våldet eskalerar. Och ja, det är mer otäckt än det vänsterextrema våldet.

Då är det väl inte så långsökt att säga att man är mot nazism och rasism istället?

– Visst, vi gör ju det här som ett statement mot nazismen, det gör vi.

Har ni fått någon respons från andra kulturinstitutioner?

– Nej. Jag tycker att har man möjlighet att göra något så bör man göra det. När vi gör utställningar uttrycker vi också åsikter. I ett levande samhälle ska man kunna diskutera och ta upp obehagligheter.

– Det är nästan som en plikt för en kulturmänniska att reagera, man kan inte bara blunda och hoppas att någon annan tar hand om problemet.

John Peter Nilsson ser museets manifestation som ett led i arbetet med att nå ut även till andra än den vita medelklasspublik som han menar annars utgör huvuddelen av publiken. Tidigare har Moderna haft ett samarbete med Malmö FF för att lära sig hur klubben fångar upp ungdomar i verksamheten.

– Och i går hade vi ett initiativ med Individuell Människohjälp och Mariakyrkan där en av våra värdar jobbar som volontär. Hon tog hit en grupp papperslösa ungdomar och förhoppningsvis kommer de att göra en egen utställning framöver där de berättar om sina erfarenheter, säger John Peter Nilsson.

Klockan 14 på söndag den 16 mars arrangerar Skåne mot rasism en demonstration från Möllevångstorget i Malmö. Moderna Museet Malmö stänger därför sina utställningar och sitt kafé mellan 13.30 och 15.30. Söndagens inplanerade programpunkt, ett samtal med Maud Nycander, sker som planerat klockan 16.

Fokusfrågor

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2023 Fria.Nu