Våldet försöker skrämma oss till tystnad | Fria.Nu
Simon Felix Adler

Krönika


Attacken på Möllevången

Skånes Fria

Våldet försöker skrämma oss till tystnad

Attacker likt den som hände på Möllevången gör att tusen röster talar svagare. Tusen röster som talar för ett öppnare och friare samhälle, skriver Simon Felix Adler.

Jag står på ett knökfullt dansgolv på en klubb när smset landar i min telefon. Åttonde marsfirandet är i fullgång. Runt om mig dansar folk och sjunger med i välkända refränger. Snart får jag fler sms med samma innehåll. ”Vet du vem det är som är skadad?” Jag tränger mig förbi varma kroppar för att få plats och andrum.

Tankarna snurrar i huvudet. Jag tänker på vänner och bekanta. Vännen som nyss gick hem. Ligger han nu på intensiven med hål i kroppen? Försöker hitta ett hörn där musiken inte är lika öronbedövande och ringer flera samtal. Jag får veta vilka som har blivit knivskurna. Bekanta. Människor som länge har varit aktiva i kampen mot rasism och fascism. Jag känner mig plötsligt distanserad till de festande människorna runt mig. Jag känner mig tom och tung.

Det är först när jag går hem på Möllevångens mörka gator som jag känner att jag är rädd. Jag har aldrig känt mig rädd i mina kvarter förut. Jag försöker lugna mig själv. Varför skulle det hända mig. Sedan tänker jag på demonstrationer som jag varit på, när jag hamnade på bild i tidningar. Sedan tänker jag på den där krönikan jag skrev om antifascism och det jag ofta delar på facebook. Så tänker jag att nästa gång kanske det blir jag. Nästa tanke är på hur jag ska skydda mig. Kanske tona ner det politiska i mina artiklar. Hålla mig i bakgrunden på demonstrationer eller täcka mitt ansikte. Synas mindre. Tala tystare.

Ringarna på vattnet sträcker sig längre än det fruktansvärda som har drabbat fyra unga människor och deras nära och kära. När fyra människor drabbas av våld på grund av deras politiska engagemang så händer det samtidigt något med tusentals andra. Någon blir försiktigare med att synas på demonstrationer. Någon slutar att offentligt visa att den tar avstånd från sexism, rasism och homofobi. Någon slutar skriva. Beväpnade nazister är inte bara farliga för enstaka individer på vänsterkanten eller invandrare på gatan som det alltid skildras i media. Attacker likt den som hände på Möllevången gör att tusen röster talar svagare. Tusen röster som talar för ett öppnare och friare samhälle. Och när de rösterna talar tystare så hörs andra röster starkare både i riksdagen och på gatan. Röster som vill något helt annat.

Är du rädd? Jag är rädd när jag skriver det här. Men desto räddare vi blir ju viktigare är det att vi stöttar varandra. Håll ihop, stå nära varandra och tala. Tala högt.

ANNONS

© 2021 Fria.Nu