Hon såg utpekad nazist | Fria.Nu
  • ”Han hade en blå och gul mössa med texten Ukraina på sig”, säger Isabell.
Skånes Fria

Hon såg utpekad nazist

En dryg halvtimme efter de misstänkta mordförsöken på Kristianstadsgatan i Malmö såg Isabell en av Skånes mest kända nazister, en av de som senare utpekats för knivdåden. Polisen var i närheten men avvisade honom bara från platsen, säger hon.

Isabell har tagit en kort paus från sitt jobb i centrala Malmö. Hon är fortfarande tagen av händelsen, en av hennes vänner kämpar för sitt liv på Skånes universitetssjukhus och telefonen går varm.

­– Det är svårt att jobba, säger hon.

Klockan var runt kvart i ett på natten. Tillsammans med en kompis hade Isabell kört iväg och parkerat en bil som använts i samband med Ta natten tillbaka-demonstrationen natten mot söndagen.

– Då fick jag ett samtal om att någon blivit knivskuren men fattade först inte att det var fler, säger Isabell.

Tillsammans med sin vän rörde hon sig in mot Möllan för att ta reda på mer men vid Jesusparken var det något som fångade hennes intresse. En polisbil stod halvöppen och en man satt bevakad med några poliser runt omkring sig. Lutad mot ett träd ett par meter bort stod vad Isabell känner igen som en av Skånes mest kända nazister. Hon är själv engagerad i Skåne mot rasism och har sett honom på sajter som Expo och Realisten, bland annat för att ha varit en av de nazister som varit i Ukraina under protesterna på Maidantorget, säger hon. Isabell förstår då att det hänger ihop med vad hon hört om knivhuggningen en stund tidigare.

– Han bara står där, de vaktar honom inte.

När mannen sedan börjar gå därifrån reagerar Isabell med att gå fram till honom och fråga vad han håller på med. Vad han gör där. Till svar får hon några hårt formulerade meningar och frågor om vem hon är. Polisen ingriper och när polismannens rygg är vänd mot henne mimar mannen och gör tecken mot henne om att han ska komma ihåg hennes ansikte.

– Vad ska man säga, det var skrämmande, säger Isabell.

Polisen säger ”lägg av ni har väl redan bråkat ikväll” och båda får instruktioner om att gå i motsatta riktningar från varandra. Han uppför Nobelvägen, hon mot Möllan. Då visste varken hon eller polisen att en av de knivhuggna senare skulle identifiera mannen som en av de som högg. Isabell är kritisk till att polisen inte tog in den kända nazisten.

– Nu har han säkert gjort sig av med bevismaterial och kunnat snacka ihop sig med kompisar.

Sa du något till polisen?

– Jag ifrågasatte det inte men jag var fortfarande chockad och hade inte förstått allt som hänt.

Mannen var vid den här tidningens pressläggning inte frihetsberövad. Under dagen har två personer häktats. En misstänkt har släppts fri. Enligt kammaråklagaren Neela Frisell finns det fler misstänkta och det kan bli fler gripanden, uppger Aftonbladet.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Förvaltningsrätten ändrar NMR:s demonstrationsväg

Förvaltningsrätten ger rätt till dem som överklagat polisens beslut – Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen måste marschera en annan väg. Detta med hänsyn Bokmässan och Judiska församlingen.

Göteborgs Fria

© 2021 Fria.Nu