Forskare i USA får inte tala fritt

James Hansen forskar om klimatet vid Nasa. Han sa till folk i USA att man snabbt måste sluta släppa ut en massa gaser i luften. Han sa att gaserna skadar klimatet på jorden. Då försökte Nasa stoppa honom. De tog bort information från hans webbsidor. De försökte hindra honom från att tala med media. Men Hansen säger vad han vill ändå.

NASA försökte tysta klimatforskare

Sedan den ledande klimatforskaren James Hansen vid NASA gick ut till allmänheten i USA för att söka stöd för en omedelbar minskning av utsläppen av växthusgaser censureras hans hemsidor och framträdande inför pressen av NASA:s informationsavdelning. Men Hansen lät sig inte tystas.

Massarbetslöshet underblåser konflikter i Västafrika

I Västafrika där 65 procent av befolkningen är under 30 år betyder bristen på arbetstillfällen att unga män i ökad grad ställs inför två val - att ta till våld eller emigrera. Detta menar en ny FN-rapport som kom i veckan.

När Bagdad kom till New Orleans

När tsunamin drabbade Indonesien, Thailand, Sri Lanka och andra länder runt Indiska Oceanen var hjälparbetare och drabbade från väst överväldigade av hur människor på plats gjorde allt för att hjälpa varandra. När orkanen Katrina drabbade amerikanska delstater längs Mexikanska golfen fick poliser och nationalgarde dirigeras om från att rädda människor till att förhindra plundring och våld.

Kvinnor demonstrerade för säkerhet i Afghanistan

Flera hundra kvinnor demonstrerade i Kabul förra veckan. De krävde bättre säkerhet för kvinnor. Fem kvinnor har blivit mördade i Afghanistan de senaste veckorna. Kvinnorna som demonstrerade krävde att mördarna ska åtalas.

Tre miljoner flyktingar innan årets slut om inget görs

När Darfurkrisen i våras kom på den internationella dagordningen hade den svarta muslimska jordbrukande befolkningen i över ett år varit utsatt för angrepp från regeringstrupper och regeringsstödda miliser hämtade från arabiska nomader. Då planerade de humanitära FN-organen för en miljon internflyktingar. 

Nye justitieministern berättigar tortyr av icke-amerikaner utomlands

USAs nye justitiminister Alberto Gonzales hävdade vid de senatsförhör som ledde till att han godkändes som minister, att det inte finns någon lag som förbjuder CIA att ägna sig åt "omänsklig behandling" av fångar utomlands. Det lagrum som åberopas handlar om att förbudet mot tortyr inte gäller icke-amerikaner.

Konflikt hotar åter i Kongo

Den blodigaste konflikten i världen med uppskattningsvis tre miljoner dödsoffer, hotar blossa upp igen. För två veckor sedan hotade Rwandas president Kagame att åter skicka trupper in i det jättelika grannlandet DR Kongo, precis som man gjort två gånger tidigare under de senaste tio åren.

Attityder går att förändra

I en samlingssal i Soweto sitter 20 män och kvinnor i en halvcirkel och samtalar om könsroller. De har just fyllt i var sin uppsättning listor där den ena börjar med 'Jag är glad för att vara man/kvinna, därför att...', och den andra med 'Om jag vore man/kvinna så skulle jag kunna...'.

Nu fruktar immigranter etnisk rensning

Personer av franskt ursprung och andra utlänningar lämnar nu landet i en strid ström efter flera dagars gatuvåld. Men människor av etniska grupper från den norra delen av landet, liksom de många immigranterna från rester av Västafrika, har inte samma möjligheter. De fruktar nu att det etniska hatet från president Gbagbos anhängare skall vändas mot dem.

Sidor

© 2023 Fria.Nu