Fria.Nu

Kvinnor demonstrerade för säkerhet i Afghanistan

Flera hundra kvinnor demonstrerade i Kabul förra veckan. De krävde bättre säkerhet för kvinnor. Fem kvinnor har blivit mördade i Afghanistan de senaste veckorna. Kvinnorna som demonstrerade krävde att mördarna ska åtalas.

Under de senaste veckorna fler kvinnor dödats i Afghanistan än någonsin sedan talibanerna föll 2001. Man hittade tre kvinnor hängda i Pul-e-Khumri i Baghlan i nordöstra Afghanistan. På kvinnornas kroppar fanns brev. I breven stod det att kvinnor inte ska arbeta för internationella hjälp-organisationer.

En av de tre kvinnorna arbetade för en hjälp-organisation från Bangladesh. En är en hjälparbetare från staden. Man vet ännu inte vem den tredje kvinnan är. En grupp som kallar sig Junbish Jawanan Islam (det islamiska ungdoms-konventet) säger att de har mördat kvinnorna.

Efter morden sa man till kvinnliga hjälp-arbetare i Baghlan att inte gå ut. Hjälparbetare i hela landet blev mycket rädda. De trodde att Pul-e-Khumri var en säker stad. Det har inte varit attacker där tidigare. Attackerna har varit i södra Afghanistan. Där dödades över 20 hjälp-arbetare förra året.

Ett par dagar före morden sköts en kvinna ihjäl i Herat i västra Afghanistan. Hon firade nationaldagen.

Den 20 april stenades Bibi Amena, 25 år, till döds i Spinguldalen i Badakshan i nordöstra Afghanistan.

Badakshan ligger isolerat. Inte många reser dit eller därifrån. Religiösa ledare dömde Bibi Amena för otrohet. En man såg när hon stenades. Han har berättat för FN:s nyhetstjänst Irin. Man grävde ner Bibi Amena upp till bröstet. 70 män kastade stenar på henne tills hon dog. Det tog två timmar.

Pojken som Bibi Amena hade varit tillsammans med fick 40 piskrapp. Pojkens far var med och stenade Bibi Amena.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

16 civila afghaner mördade av amerikansk soldat

En amerikansk soldat genomförde en massaker på sovande civila afghaner i Panjwaidistriktet sydväst om talibanfästet Kandahar på söndagen, rapporterar New York Times. Soldaten ska ha gått från hus till hus och avrättat invånarna, inklusive nio barn, och sedan lagt dem på hög och tänt eld.

Fria Tidningen

Afghansk maktkamp inför USA:s reträtt

Under 2014 lämnar de utländska trupperna Afghanistan. Många befarar att den bräckliga statsapparaten inte ska klara av att sköta säkerheten och att de sociala framsteg som trots allt uppnåtts sedan 2001 ska gå förlorade. Ännu fler fruktar att talibanerna återigen ska ta makten. De enda som är säkert är att Afghanistan går en osäker framtid till mötes, och att maktkampen inför uttåget redan har börjat.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu