Charmant drottning

Kirsten Dunst är sprakande och gör i Marie Antoinette kanske sin bästa rollprestation någonsin.

Göteborgs Fria

Huset som gud glömde

Tre nästan-tonåringar upptäcker att det läskiga huset på andra sidan gatan är ett monster i Steven Spielberg-producerad animationsfilm.

Göteborgs Fria

Woody Allen skojar om mord i brittisk överklassmiljö

Woody Allen låter ännu en gång Scarlett Johansson bli huvudkaraktär i en mord- och kärlekshärva i London. Men 'Scoop' har få släktband till den kyliga thrillern 'Match point'. Allen har istället gjort en klassiskt småputtrig Woody Allen-film.

Göteborgs Fria

En kvinnosolidaritet starkare än döden

Att återvända är ytterligare ett steg på spanske regissören Pedro Almodóvars resa hemåt, mot någon sorts nollpunkt. I Tala med henne skickade han in en liten gubbe i en vagina och i Dålig uppfostran grävde han hänsynslöst i sitt eget förflutna.

Stockholms Fria

Ofrivilligt komisk finansvärldsthriller

Mads Mikkelsen spelar finansman och blir jagad i actionthrillern 'Exit'. Men spänningen totalhavererar tack vare lövtunn intrig och ett unisont överspel.

Göteborgs Fria

Pedro Almodóvar hittar hem

'Att återvända' är ytterligare ett steg på spanske regissören Pedro Almodóvars resa hemåt, mot någon sorts nollpunkt. I 'Tala med henne' skickade han in en liten gubbe i en vagina och i 'Dålig uppfostran' grävde han hänsynslöst i sitt eget förflutna. I 'Att återvända' skildrar han just det där han som verkar driva honom - längtan efter att få tillhöra och driften att få komma hem.

Göteborgs Fria

Femton år med Broder Daniel

Alternativrocklegenderna Broder Daniel samlar ihop sina bästa låtar på två skivor och visar att det inte är singelhitsen utan rariteterna som är deras styrka. Övermäktigt användande av distorsion, usel sång och sliriga låtstrukturer funkar liksom bäst i demoformat. Samlingsskivan 'No time for us 1989-2004' inbjuder till att återupptäcka Broder Daniel.

Göteborgs Fria

Sommartider hej, hej!

Det sägs att den svenska skivvåren är mörk. Håkan Hellström gör en skiva om hur han knarkar i Malmö, Moneybrother en om hur han dumpar en koreograf, och Kent gnäller på om hur svårt det är att vara över trettio, precis som de gjort sen de var tjugo. Isolation years gör ytterligare ett par mörka norrländska psalmer på sin 'Cover the distance'. Till och med Ceasars - gamla Ceasars palace - har gjort ett album som de själva kallar allvarligt, vilket väl får kallas emotionell kursändring.

Göteborgs Fria

Gediget livslögnssmör

Vad smäller högst när man ska träffa gamla klassen - bagagelassare eller läkare? Läkare, tycker Eskil (Steve Kratz) och brer på ännu lite extra av livslögnssmöret i Lars Johanssons Halva sanningen.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu