• Scarlett Johansson och Woody Allen
Göteborgs Fria

Woody Allen skojar om mord i brittisk överklassmiljö

Woody Allen låter ännu en gång Scarlett Johansson bli huvudkaraktär i en mord- och kärlekshärva i London. Men 'Scoop' har få släktband till den kyliga thrillern 'Match point'. Allen har istället gjort en klassiskt småputtrig Woody Allen-film.

Den brittiska journalistikens superstjärna Joe Strombel (McShane) är sitt största scoop på spåren. Han har fått nys om att en Jack Uppskäraren-artad seriemördare med största sannolikhet är den stilige aristokraten Peter Lyman. Ett litet problem föreligger dock - Joe Strombel är död. Och nyhetstipset får han av Lymans (mördade) sekreterare när de sitter på en båt över de dödas flod Styx.

Men smådetaljer ska inte kunna hindra en god reporter. Strombel lyckas förmedla sina uppgifter till den amerikanska journaliststudenten Sondra Pransky (Johansson). Med hjälp av Woody Allens rollfigur, en mindre begåvad trollkarl, wallraffar hon den brittiska överklassen i syfte att avslöja Lyman som den kallblodiga mördare han är. Oturligt nog blir Sondra förälskad i den sympatiske och vackre ädlingen.

Jag kan säga det direkt - 'Scoop' är Woody Allens bästa komedi på väldigt länge. Vid sidan av den fantastiska 'Talladega nights' är det också årets hittills bästa komedi. Woody Allen gör sin neurotiske farbror med patenterad finess och häver ur sig flera fina oneliners ('Jag behöver inte träna, min ångest fungerar som aerobics').

Samtidigt framstår Scarlett Johansson allt mer som sin generations främsta skådespelerska. Samspelet med Allen är utsökt och i 'Scoop' visar hon sin bredd. Hon är ärligt tafflig i sitt spel, hennes framtoning är oskyldig och oförstörd. Och hon är rolig! Sondra Pranksy har överhuvudtaget väldigt lite att göra med Nola Rice, Johanssons vamp i 'Match point'.

Just den filmen kommer för lång tid framöver stå som Woody Allens nutida mästerverk, och jag älskade verkligen det strama och iskalla thrillertilltalet där. Men 'Scoop' har något som den filmen inte hade, något som väldigt få Allen-filmer haft på senare tid - skrattframkallande humor. Jag tycker det är helt fantastiskt och jag övertygad om att vi precis bevittnat Allens pånyttfödelse som komiker.

Fakta: 

Scoop
Regi: Woody Allen
I rollerna: Scarlett Johansson, Hugh Jackman, Ian McShane, Woody Allen

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Charmant drottning

Kirsten Dunst är sprakande och gör i Marie Antoinette kanske sin bästa rollprestation någonsin.

Göteborgs Fria

Huset som gud glömde

Tre nästan-tonåringar upptäcker att det läskiga huset på andra sidan gatan är ett monster i Steven Spielberg-producerad animationsfilm.

Göteborgs Fria

En kvinnosolidaritet starkare än döden

Att återvända är ytterligare ett steg på spanske regissören Pedro Almodóvars resa hemåt, mot någon sorts nollpunkt. I Tala med henne skickade han in en liten gubbe i en vagina och i Dålig uppfostran grävde han hänsynslöst i sitt eget förflutna.

Stockholms Fria

Ofrivilligt komisk finansvärldsthriller

Mads Mikkelsen spelar finansman och blir jagad i actionthrillern 'Exit'. Men spänningen totalhavererar tack vare lövtunn intrig och ett unisont överspel.

Göteborgs Fria

Pedro Almodóvar hittar hem

'Att återvända' är ytterligare ett steg på spanske regissören Pedro Almodóvars resa hemåt, mot någon sorts nollpunkt. I 'Tala med henne' skickade han in en liten gubbe i en vagina och i 'Dålig uppfostran' grävde han hänsynslöst i sitt eget förflutna. I 'Att återvända' skildrar han just det där han som verkar driva honom - längtan efter att få tillhöra och driften att få komma hem.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu