Göteborgs Fria

Manifestation mot Reva i Göteborg

Asylcentrum arrangerar en manifestation på lördag, den 2 mars, mot deportationer och mot migrationsverkets, kriminalvårdens och polisens omdebatterade projekt Reva. Syftet är att försvara rätten till asyl, säger Mohammad Lasaki från Asylcentrum.

Vad är Reva?

– Det är en förkortning för Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete och är ett samarbete mellan migrationsverket, kriminalvården och gränspolisen. De vill utvisa fler papperslösa snabbare. Vi vill försvara de papperslösa så de inte skickas till helveten som Iran eller länder där det är krig, säger Mohammad Lasaki.

Det har rapporterats om id-kontroller på stan och stormning av borgerliga vigslar i Malmö och om id-kontroller på Stockholms tunnelbana inom ramen för Reva. Hur märks Reva av i Göteborg?

– Det pågår inte på samma sätt i Göteborg, men deportationer sker i hela landet. Till exempel riskerar en mamma med ett barn i Borås att utvisas till Iran. Det är inte bra för Sverige som ett demokratiskt land att utvisa människor till Syrien, Irak, Iran eller Afghanistan. Det är osäkra länder, Sverige borde kämpa för frihet.

Migrationsverket har gett de här personerna avslag, menar ni att de ändå har asylskäl?

– Någon som flyr från till exempel Iran, Irak eller Syrien har alltid skäl. Det kanske inte kan bevisas på pappret, men känner man till situationen i länderna så inser man att de som flyr har skäl att göra det. Vem tar med sina små barn till Sverige från Iran om man inte har problem där? Därför ska vi inte vara tysta, utan säga till myndigheterna att vi försvarar rätten till asyl.

Demonstrationen hålls lördag den 2 mars kl 14 på Gustav Adolfs torg.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Sifferjakten kan leda till dåliga beslut”

Papperslösa

Antalet verkställda utvisningar ska öka. Det har regeringen bestämt och påpekat flera gånger genom åren. "Polisförbundet har under lång tid kritiserat den 'pinnjakt' som råder inom polisen", säger Lena Nitz.

Skånes Fria

Jakt på papperslösa ökar

Papperslösa

Papperslösa barn och ungdomar vågar inte längre uppsöka psykiatrin eller ta sig till skolan. I Malmö har polisens projekt Reva lett till en kraftigt upptrappad jakt på papperslösa. I veckan startade polisen projektet i Stockholm.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu