Ökade insatser för utlänningskontroll

Papperslösa

De senaste två åren har det skett stora utbildningsinsatser för att fler poliser ska göra inre utlänningskontroller. Skånes Fria har tagit del av polisens egen intranätutbildning. "Tanken är att all polis ska klara av det här", säger Sören Clerton, polisöverintendent vid Rikskriminalpolisen.

Skånes Fria

”Sifferjakten kan leda till dåliga beslut”

Papperslösa

Antalet verkställda utvisningar ska öka. Det har regeringen bestämt och påpekat flera gånger genom åren. "Polisförbundet har under lång tid kritiserat den 'pinnjakt' som råder inom polisen", säger Lena Nitz.

Skånes Fria
Debatt
:

Reva är toppen på ett isberg

Debatten om de inre utlänningskontrollerna och Reva fortsätter att rasa. I veckans debatt menar kulturjournalisten Mattias Elftorp att vi måste se Reva och id-kontroller i sitt sammanhang – ett system som har att göra med vår syn på medborgarskap och vem som är människa.

Skånes Fria

Reva leder till fler utvisningar

Papperslösa

Gränspolisen i Skåne slår nu ifrån sig kritiken om att Reva skulle innebära fler inre utlänningskontroller. Eller en intensifierad jakt på papperslösa. "Det handlar om att vi har verkställt fler utvisningar", säger Leif Fransson, biträdande gränspolischef.

Skånes Fria

Norrköping protesterar mot Reva

Papperslösa

Runt om i landet höjs röster mot polisens arbete med att jaga papperslösa – inte minst genom id-kontroller i Stockholms tunnelbana. Den 9 mars hålls manifestationer i bland annat Uppsala, Stockholm, Malmö och Norrköping.

Landets Fria

På flykt från Sudan – och Reva

Papperslösa

Människorättsaktivisten Ayman Amin lever ett isolerat liv i Stockholms utkanter. Hans asylansökan fick avslag. Och med de utökade id-kontrollerna har hans rörelsefrihet begränsats till ett minimum.

Stockholms Fria

”Vi är förvånade över de starka reaktionerna”

Papperslösa

Polisens uppmärksammade id-kontroller i tunnelbanan fortsätter. Det kommer in allt fler vittnesmål om polisens godtyckliga kontroller. Samtidigt säger gränspolisen att det inte har skett någon upptrappning av arbetet.

Stockholms Fria

Manifestation mot Reva i Göteborg

Papperslösa

Asylcentrum arrangerar en manifestation på lördag, den 2 mars, mot deportationer och mot migrationsverkets, kriminalvårdens och polisens omdebatterade projekt Reva. Syftet är att försvara rätten till asyl, säger Mohammad Lasaki från Asylcentrum.

Göteborgs Fria

Polisen: ”Du pratar väldigt konstigt”

Papperslösa

Johanna blev nyligen konfronterad av polisen vid Slussens tunnelbana. "Nästa gång tänker jag inte visa leg. Någon måste säga stopp. Det börjar kännas som i Tyskland på 1930-talet", säger hon.

Stockholms Fria

Miljöpartiet anmäler regeringen

Papperslösa

Miljöpartiet anmäler regeringen för polisens handlande mot papperslösa i Sverige. "Polisen ska inte kunna använda svepskäl som biljettkontroller för att identifiera människor", säger Maria Ferm (MP).

Fria Tidningen

Sidor

© 2024 Fria.Nu