Stockholms Fria

Nya vittnesmål: Reva leder till upptrappad jakt på papperslösa

Polisens förnyade arbete mot papperslösa, Reva, inleddes för dryga tre veckor sedan i Stockholm. Nu rapporterar flera organisationer om en intensifierad jakt på papperslösa i tunnelbanan. Men polisen förnekar.

Projektet Reva startades i Skåne för att effektivisera arbetet med att gripa och utvisa personer som inte har tillstånd att vistas i Sverige. Sedan slutet av januari ingår också Stockholmspolisen i projektet och använder dess arbetssätt.

Flera organisationer rapporterar nu en ökning av polisnärvaron i tunnelbanan. Det står allt mer klart att polisen jagar plankare just för att få möjlighet att göra utlänningskontroller. De väljer då ut personer som ser utländska ut.

– Det kan nog uppfattas av allmänheten som att vi går på människor av utländsk härkomst oftare. Men det är ju för att polismyndigheterna har satt upp de här målen. Och då måste vi ju gå på den gruppen av människor, sade till exempel polisinspektör Patric Josefsson till ABC-nytt i veckan.

Polisen förnekar att jakten på papperslösa har intensifierats den senaste tiden. På sin hemsida skriver de att Reva handlar om att effektivisera arbetet kring avvisningar och utvisningar, men att kontrollerna inte är en del av projektet. De skriver också att inre utlänningskontroll bara får genomföras i samband med misstanke om brott. Misstanken kan inte grundas på någons utseende.

Ändå kommer det fler detaljer kring hur polisen sköter den inre utlänningkontrollen. ABC-nytt intervjuade till exempel en man som är född och uppvuxen i Sverige. Han tvingades att visa sitt pass i tunnelbanan, trots att han inte hade plankat. Hans föräldrar kommer från Chile och den enda misstanken polisen hade var hans utseende.

Allt fler talar om att polisen arbetar med rasprofilering, det vill säga att människor med viss hudfärg granskas hårdare. Den senaste veckan har också allt fler politiker börjat reagera mot polisens arbetsmetoder.

Organisationen Aktion mot deportation har nu börjat varna för polisens kontroller i tunnelbanan på sin Facebooksida. På initiativet ”Reva spotter stoppa tbanepolisen” samlas också varningar för razzior i tunnelbanan. Sidan gillas av 2 400 personer och många rapporterar in kontroller. Dessutom har Aktion mot deportation startat en fototävling: Stalka Reva. Priset går till den som tar det bästa fotot på poliser som gör utlänningskontroller eller deras bilar.

Aktivister uppmanar också varandra att på olika sätt förhala polisens arbete för att hjälpa papperslösa att komma undan kontrollerna.

Den 9 mars kommer Rädda barnens ungdomsförbund att arrangera en demonstration på Sergels torg mot utvisningar och Reva.

Fakta: 

<h2>Läs mer om&nbsp;<a href="http://www.fria.nu/kategori/nyckelord/reva">Reva</a>.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Vi är förvånade över de starka reaktionerna”

Papperslösa

Polisens uppmärksammade id-kontroller i tunnelbanan fortsätter. Det kommer in allt fler vittnesmål om polisens godtyckliga kontroller. Samtidigt säger gränspolisen att det inte har skett någon upptrappning av arbetet.

Stockholms Fria

Manifestation mot Reva i Göteborg

Papperslösa

Asylcentrum arrangerar en manifestation på lördag, den 2 mars, mot deportationer och mot migrationsverkets, kriminalvårdens och polisens omdebatterade projekt Reva. Syftet är att försvara rätten till asyl, säger Mohammad Lasaki från Asylcentrum.

Göteborgs Fria

Jakt på papperslösa ökar

Papperslösa

Papperslösa barn och ungdomar vågar inte längre uppsöka psykiatrin eller ta sig till skolan. I Malmö har polisens projekt Reva lett till en kraftigt upptrappad jakt på papperslösa. I veckan startade polisen projektet i Stockholm.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu