Fria Tidningen

"Vi kan slå vilket lag som helst"

På torsdag drar världens första världsmästerskap i roller derby i gång i Toronto, Kanada. Team Sweden är med och både spelare och ledare säger att en topplacering inte är omöjlig.


Det är 13 länder som ska slåss om VM- bucklan under fyra intensiva december- dagar. Team Sweden åker till Toronto med 20 spelare som till vardags spelar i lag från Malmö, Stockholm och London och det är ett härligt självförtroende de har med sig i bagaget.
– Jag tror inte att det finns oslagbara lag, vi kan slå vilket lag som helst. Men oavsett om vi vinner eller förlorar kommer vi att känna oss som vinnare. Det är ju skitkul bara att vara med i ett världsmästerskap och få spela ihop med ett
gäng väldigt motiverade tjejer, säger Nattis Mörkenstam som är en av grundarna av Stockholm roller derby och själv uttagen till landslaget.
Förhandsfavoriterna USA och Kanada har ett försprång jämfört med de andra lagen. Där har sporten funnits länge och fler lag spelar i den inhemska ligan. Men att de blågula kämparna är ”underdogs” är inget som stör Nattis Mörkenstam.
– Vi kommer inte att behöva spela under samma press som de stora lagen. Vi är ganska otippade och det kan vara till vår fördel, poängterar hon.
Sverige är med i grupp A. I gruppspelet ställs laget mot Brasilien, Frankrike och Kanada.
– Jag tycker att det är en intressant grupp. Det kommer att bli svårt att slå Kanada, det är ju ett av de högst rankade länderna. Men vi har en bra chans mot Frankrike och Brasilien, understryker Carolina Gabrielsson Berglöf som är coach för landslaget och spelare i Stockholm roller derby.
Inför VM har Team Sweden laddat upp bland annat genom att titta på hur andra lag spelar.
– Vi har tittat på matcher från USA där de bästa lagen finns för att se hur de genomför sina matcher, vilka nya strategier de har och så vidare. Vi har också peppat varandra, hållit kontakten inom laget och varit ute och sprungit på kvällarna för att hålla formen. Träningen ”off skate” har vi lagt tid på. Det går inte att bli snabb enbart genom att ha rullskridskoträning, menar Carolina Gabrielsson Berglöf.
Den svenska coachen vet att det kommer att behövas pigga ben för att klara av det höga tempot i matcherna. Det är dock den mentala inställningen som är viktigast. Ett av målen med tävlingen är att fortsätta svetsa samman laget och ha kul tillsammans.
– Det viktigaste är att vi går in med en bra attityd och att vi har kul när vi spelar. Jag vill se att vi förlorar som ett lag och vinner som ett lag. När vi åker hem från VM vill jag att vi alla ska tänka: ”Fan vad kul vi hade! Det här har vi åstadkommit tillsammans!”, avslutar hon med glädje i rösten.

Fakta: 

En fullkontaktsport

Roller derby är en fullkontaktsport som spelas på rullskridskor (hjulen sitter i par). Lagen ställer upp med fem spelare vardera och åker på en oval bana. Lagen utser en särskild spelare (”jammer”) och poäng delas ut varje gång denne lyckas ta sig förbi en motståndare. Laget med flest poäng vinner.

VM-fakta
• VM-grupper: A) Brasilien, Frankrike, Kanada, Sverige B) Australien, Finland, Tyskland C) Nya Zeeland, Skottland, USA D) Argentina, England, Irland.
• Förhandsfavoriter: USA & Kanada.
• spelupplägg i VM: I gruppspelet spelas matcherna 2 X 20 minuter. Samtliga länder går vidare från gruppspelet till utslagningsmatcherna. Ettan från varje grupp blir dock “seedad” och får möta den nation som kommer sist i en annan grupp. Utslagningsmatcherna spelas 2 X 30 minuter, vilket är standard inom roller derby.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Internetfenomen bekymrar tv-bolagen men glädjer sportfantasterna

Gratis direktsända sportevenemang på nätet har blivit en välkommen valmöjlighet för dem som anser att tv-abonnemangen är för dyra. Betalkanalerna, som rasar på grund av förlorade intäkter, gör allt de kan för att komma åt de personer som lägger ut deras sändningar. Men går utvecklingen över huvud taget att stoppa?

Störd dygnsrytm ger unga sömnproblem

Tonåringar har ofta en ojämn dygnsrytm som leder till sömnproblem. Det beror inte så sällan på lättillgängligheten till tv och internet. Men för tonårsföräldrar är det inte så enkelt att följa tipsen från folkhälsomyndigheterna.

Grönt te tros kunna hjälpa mot diabetes

Att grönt te är bra för hälsan är känt sedan länge. Studier har visat att det bland annat motverkar hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes. I september förra året gjordes ett genombrott då forskare vid Karolinska institutet upptäckte hur EGCG, som är den antioxidantiska substansen som finns i stora mängder i grönt te, aktivt verkar mot diabetes. Forskningen har nu gått in i nästa fas.

Bajen satsar på bättre ekonomi och rent spel

Hammarbys fotbollsdamer satte förra året upp målet att etablera sig som ett topplag i allsvenskan under 2006-2008. På måndag kör årets serie igång och de grönvita inleder med spel borta mot Linköping.

'Bajen har den bästa och mest lojala publiken'

I dag sparkar herrallsvenskan igång med derby i Göteborg och på tisdag är det dags för Hammarby att spela sin första match. Bajen jagar sitt andra SM-guld i klubbens historia. Men laget måste börja med att klara av den första utmaningen: Att slå Helsingborg inför ett fullsatt Söderstadion.

© 2024 Fria.Nu