Fria.Nu

Störd dygnsrytm ger unga sömnproblem

Tonåringar har ofta en ojämn dygnsrytm som leder till sömnproblem. Det beror inte så sällan på lättillgängligheten till tv och internet. Men för tonårsföräldrar är det inte så enkelt att följa tipsen från folkhälsomyndigheterna.

HÄLSA Att sitta uppe och spela eller chatta med vännerna till sent på nätterna prioriteras ofta av tonåringar före behovet av sömn. Oroliga röster inom hälsovårdsmyndigheterna har uppmärksammat att samhället i snabb takt fortsätter att utvecklas åt ett håll som motverkar sunda sömnvanor och har varnat för konsekvenserna. Man har bland annat informerat om diverse hälsorisker som förhöjt blodtryck och försämrat immunförsvar.
Just de problem som många tonåringar kan råka ut för har uppmärksammats hos sjukvårdsrådgivningen. På hemsidan kan tonårsföräldrar ta del av tips på hur de kan styra upp situationen. Bland annat framgår där att det är viktigt att föräldrarna informerar sina barn om behovet av regelbunden sömn. Vidare kan man motivera dem att stiga upp på morgonen så att det går att somna vid en tid som passar på kvällen, både på vardagarna och på helgerna.
Ibland kan det också bli nödvändigt att stänga av tv och dator för att få tonåringarna att gå och lägga sig.

Irene Myrsten som är mamma till två tonåringar, en 16-årig dotter och en 18-årig son, menar att det är bra att man försöker ge konkreta tips till föräldrar men att dessa inte hjälper i någon större utsträckning.
- Om jag skulle sätta mig ner och prata med mina barn att det är viktigt att stänga av datorn och tv:n i tid så skulle de bara skratta eller rycka på axlarna. I teorin låter tipsen bra, men verkligheten ser helt annorlunda ut. Det är inte alltid lätt som förälder att påverka barnen, särskilt när de har blivit äldre och kan sköta allting själva. När de var yngre var det lättare. Sen är ju allting så lättillgängligt och det går inte att kontrollera allt. tv-programmen går hela nätterna och på internet får du tag på allt precis när du vill, säger hon.
Irene Myrsten medger dock att det aldrig handlat om några stora problem, men att det funnits perioder under grundskolan då sonens dygnsrytm stördes allvarligt.
- Han satt uppe och spelade spel på nätet och var så trött på morgonen att han inte orkade gå till skolan. Då gick vi faktiskt ihop flera föräldrar och hjälptes åt att skapa gemensamma regler för våra barn. De fick inte spela längre än till nio eller tio på kvällen. Någon enstaka gång gick det så långt att jag och min man stängde av elen under natten, berättar hon.
Även om problemen generellt inte varit stora för Irene Myrstens barn och hon sällan har behövt ta till drastiska åtgärder, så känner hon till fall där spelandet spårat ur.
- Vissa av min sons kamrater hoppade till och med av gymnasiet på grund av de spelade hela nätterna. Nu tror jag inte att problemet bara var spelandet men jag är ganska säker på att det var en starkt bidragande orsak, menar hon.
När dygnsrytmen har blivit så rubbad att hela skolgången drabbas är det lätt att förstå att de enkla tipsen inte är till stor hjälp. På sjukvårdsrådgivningen menar man att det då är viktigt att föra problemet vidare. Tonåringar och föräldrar som tillsammans inte kan lösa problemet kan få råd på ungdomsmottagningar, av skolhälsovården eller på vårdcentralen. Hjälp kan också sökas hos barn- och ungdomspsykiatrin.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Vi kan slå vilket lag som helst"

På torsdag drar världens första världsmästerskap i roller derby i gång i Toronto, Kanada. Team Sweden är med och både spelare och ledare säger att en topplacering inte är omöjlig.

Fria Tidningen

Internetfenomen bekymrar tv-bolagen men glädjer sportfantasterna

Gratis direktsända sportevenemang på nätet har blivit en välkommen valmöjlighet för dem som anser att tv-abonnemangen är för dyra. Betalkanalerna, som rasar på grund av förlorade intäkter, gör allt de kan för att komma åt de personer som lägger ut deras sändningar. Men går utvecklingen över huvud taget att stoppa?

Grönt te tros kunna hjälpa mot diabetes

Att grönt te är bra för hälsan är känt sedan länge. Studier har visat att det bland annat motverkar hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes. I september förra året gjordes ett genombrott då forskare vid Karolinska institutet upptäckte hur EGCG, som är den antioxidantiska substansen som finns i stora mängder i grönt te, aktivt verkar mot diabetes. Forskningen har nu gått in i nästa fas.

Bajen satsar på bättre ekonomi och rent spel

Hammarbys fotbollsdamer satte förra året upp målet att etablera sig som ett topplag i allsvenskan under 2006-2008. På måndag kör årets serie igång och de grönvita inleder med spel borta mot Linköping.

'Bajen har den bästa och mest lojala publiken'

I dag sparkar herrallsvenskan igång med derby i Göteborg och på tisdag är det dags för Hammarby att spela sin första match. Bajen jagar sitt andra SM-guld i klubbens historia. Men laget måste börja med att klara av den första utmaningen: Att slå Helsingborg inför ett fullsatt Söderstadion.

© 2024 Fria.Nu