• Landslagsmeriterade nyförvärvet från Djurgården/Älvsjö, Sara Johansson, ska förstärka Hammarby i årets allsvenska.
Fria.Nu

Bajen satsar på bättre ekonomi och rent spel

Hammarbys fotbollsdamer satte förra året upp målet att etablera sig som ett topplag i allsvenskan under 2006-2008. På måndag kör årets serie igång och de grönvita inleder med spel borta mot Linköping.

  Då startar kampen för att förverkliga den uttalade målsättningen.

Damfotboll Hammarby, som spelat i den högsta divisionen hela tiden sedan verksamheten startades 1970 och som har ett SM-guld och två cup-guld på meritlistan, vill på allvar blanda sig i guldstriden igen.

Men frågan är hur Hammarby redan i år ska kunna etablera sig i toppen, med tanke på att flera tunga namn lämnat truppen. En av dem är landslagsmeriterade Salina Olsson, som denna säsong kommer att spela för Göteborg.

Men Hammarbys vice ordförande Anneli Norén är inte orolig eftersom Bajen fått flera duktiga nyförvärv. Sara Johansson från Djurgården/Älvsjö är ett av dem. Med sin landslagsrutin och snabbhet som främsta egenskaper kommer Johansson att bli en bra förstärkning.

- Det är klart att förlusten av Salina Olsson känns tung, men vi har fått in nya intressanta spelare. Vi vet ju att Sara Johansson kan hålla hög landslagsklass. Jag tycker att grunden och stommen i laget är bättre i år, säger Anneli Norén.

Hon hoppas att lagets styrka denna säsong ska bli det defensiva spelet.

- En del tycker att det är tråkigt när man tänker defensivt, men vi måste tänka så nu eftersom vårt försvarsspel fungerade mindre bra förra säsongen. Är det något vår tränare En Perlskog är duktig på så är det just att bygga ett starkt försvar.

Men vad mer krävs för att Hammarby ska bli ett etablerat topplag? Enligt Anneli Norén måste man bland annat hitta en stabil fotbollsmässig grund.

- Vi kan inte fortsätta tappa 7-8 spelare varje säsong. Det säger ju sig självt att det är svårt att bygga ihop ett lag på det viset. Ekonomiskt måste vi också lyfta oss. Vi måste definitivt få in fler och tyngre sponsorer. Vi måste även förbättra vår organisation för att hänga med övriga toppklubbar, menar hon.

Hammarby kommer från och med i år också att lägga stort fokus på arbetet utanför arenan. I januari blev man medlem i idrottsetikföreningen allFair, vars koncept är att matcher och/eller turneringar ska bedömas utifrån helheten.

Med det menas att det idrottsliga ansvaret inte enbart ska läggas på utövaren, utan även på ledare, föräldrar och supportrar och andra engagerade vid sidan av. Ett gott uppförande från supporterns sida ska värderas lika högt som utövarens sportsliga agerande på plan.

- Frågor som har att göra med etik och moral vill vi verkligen jobba med i föreningen. Osportsligt uppträdande i form av till exempel tränare och föräldrar som står och gapar på domare och motståndare ses allt oftare på dam- och flicksidan. Vi vill föregå med gott exempel och säga stopp när det krävs. Egentligen borde det vara självklart för alla klubbar att vara med i allFair,

på både dam- och herrsidan. Framför allt i herrallsvenskan finns det supportrar som borde ta lärdom av detta, understryker Anneli Norén.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Vi kan slå vilket lag som helst"

På torsdag drar världens första världsmästerskap i roller derby i gång i Toronto, Kanada. Team Sweden är med och både spelare och ledare säger att en topplacering inte är omöjlig.

Fria Tidningen

Internetfenomen bekymrar tv-bolagen men glädjer sportfantasterna

Gratis direktsända sportevenemang på nätet har blivit en välkommen valmöjlighet för dem som anser att tv-abonnemangen är för dyra. Betalkanalerna, som rasar på grund av förlorade intäkter, gör allt de kan för att komma åt de personer som lägger ut deras sändningar. Men går utvecklingen över huvud taget att stoppa?

Störd dygnsrytm ger unga sömnproblem

Tonåringar har ofta en ojämn dygnsrytm som leder till sömnproblem. Det beror inte så sällan på lättillgängligheten till tv och internet. Men för tonårsföräldrar är det inte så enkelt att följa tipsen från folkhälsomyndigheterna.

Grönt te tros kunna hjälpa mot diabetes

Att grönt te är bra för hälsan är känt sedan länge. Studier har visat att det bland annat motverkar hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes. I september förra året gjordes ett genombrott då forskare vid Karolinska institutet upptäckte hur EGCG, som är den antioxidantiska substansen som finns i stora mängder i grönt te, aktivt verkar mot diabetes. Forskningen har nu gått in i nästa fas.

'Bajen har den bästa och mest lojala publiken'

I dag sparkar herrallsvenskan igång med derby i Göteborg och på tisdag är det dags för Hammarby att spela sin första match. Bajen jagar sitt andra SM-guld i klubbens historia. Men laget måste börja med att klara av den första utmaningen: Att slå Helsingborg inför ett fullsatt Söderstadion.

© 2024 Fria.Nu