Fria.Nu

Grönt te tros kunna hjälpa mot diabetes

Att grönt te är bra för hälsan är känt sedan länge. Studier har visat att det bland annat motverkar hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes. I september förra året gjordes ett genombrott då forskare vid Karolinska institutet upptäckte hur EGCG, som är den antioxidantiska substansen som finns i stora mängder i grönt te, aktivt verkar mot diabetes. Forskningen har nu gått in i nästa fas.

HÄLSA Det var Åke Sjöholm, professor vid Karolinska institutet och överläkare vid Södersjukhuset, som tillsammans med sina medarbetare undersökte hur Epigallocatechin-3-gallate, eller EGCG, inverkar på diabetessjuka.
- Studien gjordes på så sätt att vi matade möss i tio dagar med EGCG. Sedan opererades bukspottskörteln ut och granskades noga i mikroskop, berättar Åke Sjöholm.
- Undersökningen visade att EGCG skyddar de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln från att dö. Dessutom hjälper substansen till att öka känsligheten för insulin i vävnaderna och då blir det lättare för kroppen att ta upp socker, tillägger han.

Eftersom insulinet är nödvändigt för att kroppen ska kunna ta upp socker innebär upptäckten att nya läkemedel, vilka då kan skydda de insulinproducerande cellerna, kan designas så småningom. Det kommer dock att dröja mycket lång tid innan sådan medicin ses i svenska apotek.
- Förutsatt att vi hittar något som industrin är villig att gå vidare med och då göra all den typ av forskning som krävs med djurstudier, säkerhetsanalyser och så vidare, pratar vi om en period om minst tio år, klargör Åke Sjöholm.
Oavsett framtida läkemedel fortskrider forskningen på Karolinska institutet, där man nu går in i ett komplicerat skede.
- Alldeles nyligen satte vi igång med att undersöka generna från mössen. Det handlar om 30 000 gener vilket gör arbetet tämligen komplicerat. Analyserna i sig är inte svåra, men vi får ut väldigt mycket data och det är många siffror som måste hanteras. Vi hoppas att analyserna ska avslöja vilka specifika gener som påverkas av EGCG. Jag tror att studien blir klar någon gång i höst, förklarar Åke Sjöholm.

Eftersom EGCG ser ut att påverka vissa gener mer än andra kan man fundera på om konsumtion av grönt te verkligen garanterar en gynnsam effekt för alla diabetiker. Man kan också ställa sig frågan om de som dricker mindre än tre till fyra koppar om dagen - vilket rekommenderades i samband med upptäckten i höstas - kan räkna med någon effekt över huvud taget.
- Det finns säkert stora individuella variationer vilket ju är fallet med det mesta inom medicin. Men även om människor svarar individuellt på en viss behandling tycker vi ändå att rekommendationen är något som vi kan stå fast vid. Den är baserad på ett genomsnittsresultat där vi har tittat på en hel population, menar Åke Sjöholm.
Han betonar att det inte heller finns någon minimigräns för hur mycket grönt te man bör få i sig per dag. Snarare verkar all konsumtion vara hälsobringande.
- Vi tror inte att det finns någon sådan gräns. Det vi har sett är att det verkar finnas ett så kallat dos-respons-förhållande. Alltså att ju mer grönt te man dricker desto större blir effekten, säger han.
Faktum är att allt fler människor väljer att dricka grönt te. Därmed kvarstår frågan om det går att räkna med att alla sorter har antioxidantiska egenskaper.
- EGCG finns i alla sorters grönt te, men det finns i varierande mängd beroende på teets kvalitet. Vi har egentligen inte tittat i detalj på just den aspekten utan enbart undersökt effekten av EGCG. Men jag tror att det ändå är marginella skillnader. Om man tänker på de vanliga teerna som säljs i livsmedelsbutikerna så kan jag tänka mig att de är likvärdiga ur den aspekten, menar Åke Sjöholm.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Vi kan slå vilket lag som helst"

På torsdag drar världens första världsmästerskap i roller derby i gång i Toronto, Kanada. Team Sweden är med och både spelare och ledare säger att en topplacering inte är omöjlig.

Fria Tidningen

Internetfenomen bekymrar tv-bolagen men glädjer sportfantasterna

Gratis direktsända sportevenemang på nätet har blivit en välkommen valmöjlighet för dem som anser att tv-abonnemangen är för dyra. Betalkanalerna, som rasar på grund av förlorade intäkter, gör allt de kan för att komma åt de personer som lägger ut deras sändningar. Men går utvecklingen över huvud taget att stoppa?

Störd dygnsrytm ger unga sömnproblem

Tonåringar har ofta en ojämn dygnsrytm som leder till sömnproblem. Det beror inte så sällan på lättillgängligheten till tv och internet. Men för tonårsföräldrar är det inte så enkelt att följa tipsen från folkhälsomyndigheterna.

Bajen satsar på bättre ekonomi och rent spel

Hammarbys fotbollsdamer satte förra året upp målet att etablera sig som ett topplag i allsvenskan under 2006-2008. På måndag kör årets serie igång och de grönvita inleder med spel borta mot Linköping.

'Bajen har den bästa och mest lojala publiken'

I dag sparkar herrallsvenskan igång med derby i Göteborg och på tisdag är det dags för Hammarby att spela sin första match. Bajen jagar sitt andra SM-guld i klubbens historia. Men laget måste börja med att klara av den första utmaningen: Att slå Helsingborg inför ett fullsatt Söderstadion.

© 2024 Fria.Nu