Fria.Nu

Internetfenomen bekymrar tv-bolagen men glädjer sportfantasterna

Gratis direktsända sportevenemang på nätet har blivit en välkommen valmöjlighet för dem som anser att tv-abonnemangen är för dyra. Betalkanalerna, som rasar på grund av förlorade intäkter, gör allt de kan för att komma åt de personer som lägger ut deras sändningar. Men går utvecklingen över huvud taget att stoppa?

Den teknik som har gjort det möjligt för folk att se direktsänd sport via internet kallas för streaming eller ”strömning”. Förenklat innebär det att man med hjälp av ett särskilt program installerat på datorn lägger ut en tv-sändning på nätet, där vem som helst sedan kan ta del av den i realtid.

I dag läggs massvis med sport från olika betalkanaler ut på nätet. För de tv-bolag som äger de stora rättigheterna – bland andra Canal + och Viasat – är livestreaming av deras matcher ett stort problem, eftersom många människor som annars skulle köpa deras abonnemang väljer det kostnadsfria alternativet. I Sverige är det dock inte olagligt att titta på streamad tv, däremot att sända.

– Vi betraktar detta som ren stöld. I förlängningen är det inte bara vi kanaler som drabbas utan även de allsvenska fotbollsklubbarna eller elitserieklubbarna i hockey. Om folk stjäl pengar från oss kommer vi nästa gång vi ska förhandla om rättigheterna inte kunna betala lika mycket till klubbarna. Det är alltså ett gemensamt problem vi har, förklarar Mats Ör-brink, programdirektör på Canal +.

38-årige Ricardo Torres är fotbollsfantast och tittar på livestreamad fotboll två till tre gånger i månaden. Anledningen, menar han, är de höga priserna på tv–abonnemangen.

– Abonnemangen är för dyra. Jag har Com Hem som leverantör, men har aldrig fått något riktigt bra erbjudande från de andra stora, till exempel från Viasat eller Canal +. De skulle kunna erbjuda att man tecknar ett årsabonnemang och får ett halvår gratis. Då skulle jag köpa ett tv-paket, poängterar han.

Att bara sänka priset för att locka människor att köpa de olika tv-paketen istället för att ta del av olagliga sändningar är lättare sagt än gjort, menar Mats Örbrink.

– Å ena sidan vill man ju inte att det ska vara för dyrt för folk att skaffa abonnemangen, å andra sidan måste man få in en viss summa pengar för att betala produktion och rättighetskostnad. Det är alltid en balansgång att hitta det rätta priset, understryker han.

Hos Viasat som bland annat äger rättigheterna till den europeiska fotbollens stora dragplåster, Champions League, för man samma resonemang.

– Vi måste ju få ekonomin att gå ihop i det hela. Självklart skulle vi kunna sänka priserna om det var möjligt. Istället får man försöka locka människor genom att erbjuda matcher med bra produktion. Jag tror nämligen att folk i regel ändå vill ha kvalitet om man vill se på fotboll. Vad jag har förstått så är streamade sändningar inte några fantastiska produktioner, säger Viasats presschef Fredrik S Johansson.

Samtidigt som tv-bolagen försöker locka till sig kunder genom att erbjuda bra kvalitet, har de tagit krafttag mot dem som olagligt lägger ut sporten på nätet.

– Det värsta exemplet spårade vi upp. Det var en kille som satt i en källare utanför Amsterdam som lade upp alla våra fotbollsmatcher och ishockeymatcher. Både vi och Premier League-organisationerna i England har skickat advokater på honom, säger Mats Örbrink på Canal +.

I en tid där tv-jättarna fortsätter att betala stora summor för rättigheterna blir det svårt att få abonnemangskostnaderna att gå ner till en nivå som avsevärt kan öka antalet abonnemangsinnehavare. Personer som väljer att streama samt ta emot streaming kommer därmed alltid att finnas, särskilt med tanke på att tekniken som tillåter detta är lättillgänglig.

Ricardo Torres förtydligar:

– Utvecklingen går nog inte att hindra eftersom de program som används för att lägga ut direktsända matcher och för att titta på dem finns att ladda ner gratis på nätet. Och om någon lägger ut en match som många vill titta på, blir ju också kvaliteten på sändningen bättre eftersom alla är med och delar på signalen, säger han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Vi kan slå vilket lag som helst"

På torsdag drar världens första världsmästerskap i roller derby i gång i Toronto, Kanada. Team Sweden är med och både spelare och ledare säger att en topplacering inte är omöjlig.

Fria Tidningen

Störd dygnsrytm ger unga sömnproblem

Tonåringar har ofta en ojämn dygnsrytm som leder till sömnproblem. Det beror inte så sällan på lättillgängligheten till tv och internet. Men för tonårsföräldrar är det inte så enkelt att följa tipsen från folkhälsomyndigheterna.

Grönt te tros kunna hjälpa mot diabetes

Att grönt te är bra för hälsan är känt sedan länge. Studier har visat att det bland annat motverkar hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes. I september förra året gjordes ett genombrott då forskare vid Karolinska institutet upptäckte hur EGCG, som är den antioxidantiska substansen som finns i stora mängder i grönt te, aktivt verkar mot diabetes. Forskningen har nu gått in i nästa fas.

Bajen satsar på bättre ekonomi och rent spel

Hammarbys fotbollsdamer satte förra året upp målet att etablera sig som ett topplag i allsvenskan under 2006-2008. På måndag kör årets serie igång och de grönvita inleder med spel borta mot Linköping.

'Bajen har den bästa och mest lojala publiken'

I dag sparkar herrallsvenskan igång med derby i Göteborg och på tisdag är det dags för Hammarby att spela sin första match. Bajen jagar sitt andra SM-guld i klubbens historia. Men laget måste börja med att klara av den första utmaningen: Att slå Helsingborg inför ett fullsatt Söderstadion.

© 2024 Fria.Nu