• Hammarbyaren Roberto Herrera, 18, hoppas på ett nytt SM-guld i fotboll.
Fria.Nu

'Bajen har den bästa och mest lojala publiken'

I dag sparkar herrallsvenskan igång med derby i Göteborg och på tisdag är det dags för Hammarby att spela sin första match. Bajen jagar sitt andra SM-guld i klubbens historia. Men laget måste börja med att klara av den första utmaningen: Att slå Helsingborg inför ett fullsatt Söderstadion.

Herrfotboll Hammarby har inför säsongen laddat upp med spel i Royal League, som är en turnering i vilken de fyra bästa lagen från den svenska, norska och danska ligan möts. Laget åkte ut mot danska FC Köpenhamn i kvartsfinalen men visade ändå att man stod upp bra mot Nordens bästa klubbar. Supportrarna hoppas på att denna säsong ska bli minst lika bra som förra.
- Jag tror att vi har en bra chans att ta guld i år, och om inte det så minst en plats i Royal League. Vissa tidningar har påstått att Bajen har en tunn trupp, men jag tycker att de har fel. På bänken sitter flera spelare som direkt kan gå in och ta en plats i startelvan, säger hammarbyaren Roberto Herrera, 18.

Sedan barnsben har han varit trogen Hammarby och står alltid i klacken för att sjunga fram sitt lag.
- Bajen har den bästa och lojalaste publiken. För mig var det självklart att börja hålla på ett lag där man känner en sån härlig gemenskap med resten av supportrarna. Att åka till Söderstadion är att komma hem, förklarar Roberto Herrera.
Han går på varje hemmamatch med kompisen Andreas Anterud, som också har följt Hammarby sedan han var liten.
- I år är det viktigt att plocka poäng av de lag som på förhand tippas som Hammarbys guldkonkurrenter. Om man förlorar mot till exempel Djurgården, Göteborg och Malmö så finns risken att man halkar efter för långt, klargör han.

Andreas Anterud ser särskilt fram emot matcherna mot huvudstadsrivalerna AIK, som är tillbaka i herrallsvenskan efter ett år i Superettan.
- AIK är ett lag som bara måste spela i den högsta serien. Även om jag är bajare så tycker jag att det är kul att de är med igen. Derbymatcherna mot dem brukar ju bli några riktigt härliga publikfester, berättar han.
Hammarby har drabbats av flera skador inför premiären, bland annat på nyckelspelarna Suleyman Sleyman och David Johansson. Men tränare Anders Linderoth är ändå lugn inför drabbningen.
- Vi har en bred trupp och styrke- och konditionsmässigt är vi i den form vi bör vara inför starten. Det är många spelare som varit tunga i benen, men det ska inte vara några problem, säger han.
Linderoth menar vidare att han har bra koll på premiärmotståndarna Helsingborg. Han känner till deras spelsystem sedan tidigare och vet att de har flera duktiga spelare som man måste se upp med. Nyförvärvet Tarmo Neemelo från Estland är en av dem. När det gäller årets säsong siktar Hammarby högt:
- Årets målsättning är att bli bättre än i fjol. Naturligtvis vill vi vinna allsvenskan, men om vi kommer bland de fyra bästa och tar en Royal League-plats igen har vi gjort bra ifrån oss, menar han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Vi kan slå vilket lag som helst"

På torsdag drar världens första världsmästerskap i roller derby i gång i Toronto, Kanada. Team Sweden är med och både spelare och ledare säger att en topplacering inte är omöjlig.

Fria Tidningen

Internetfenomen bekymrar tv-bolagen men glädjer sportfantasterna

Gratis direktsända sportevenemang på nätet har blivit en välkommen valmöjlighet för dem som anser att tv-abonnemangen är för dyra. Betalkanalerna, som rasar på grund av förlorade intäkter, gör allt de kan för att komma åt de personer som lägger ut deras sändningar. Men går utvecklingen över huvud taget att stoppa?

Störd dygnsrytm ger unga sömnproblem

Tonåringar har ofta en ojämn dygnsrytm som leder till sömnproblem. Det beror inte så sällan på lättillgängligheten till tv och internet. Men för tonårsföräldrar är det inte så enkelt att följa tipsen från folkhälsomyndigheterna.

Grönt te tros kunna hjälpa mot diabetes

Att grönt te är bra för hälsan är känt sedan länge. Studier har visat att det bland annat motverkar hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes. I september förra året gjordes ett genombrott då forskare vid Karolinska institutet upptäckte hur EGCG, som är den antioxidantiska substansen som finns i stora mängder i grönt te, aktivt verkar mot diabetes. Forskningen har nu gått in i nästa fas.

Bajen satsar på bättre ekonomi och rent spel

Hammarbys fotbollsdamer satte förra året upp målet att etablera sig som ett topplag i allsvenskan under 2006-2008. På måndag kör årets serie igång och de grönvita inleder med spel borta mot Linköping.

© 2024 Fria.Nu