Göteborgs Fria

Politiker utmanas i Psykopol

I tisdags arrangerade Hjärnkoll landsomfattande manifestationer för att sticka hål på fördomar om psykisk ohälsa. I Göteborg utmanades politiker att spela Psykopol – ett spel som ger insyn i psykiatrins värld.

– Psykopol är vår egen variant av Monopol, och visar i vid mening hur det kan upplevas att vara patient eller brukare av psykiatrin. Spelaren vandrar runt på en nio kvadratmeter stor spelplan och får då en inblick i vilka olika instanser man stöter på och vad som kan hända när man hamnar inom psykiatrin, säger Henrik D. Ragnevi, en av Hjärnkollskampanjens samordare i Västra Götaland.

Hjärnkoll har bjudit in flera politiker från både Göteborgs Stad och från Västra Götalandsregionen för att spela Psykopol under dagen. En av dem som tackade ja är Stina Svensson, talesperson för Feministiskt initiativ. 

– Det är viktigt att lyfta frågan om hur svårt det kan vara för dem som söker hjälp inom psykiatrin och att det ofta upplevs som ett tärningsspel om du får rätt hjälp eller stöd, säger Stina Svensson.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Maria miste jobbet för att hon var sjuk

Maria berättade för sin chef att hon har bipolär sjukdom. Det ledde till att hon i dag inte har kvar sitt arbete. Nu har hon anmält händelsen till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Göteborgs Fria

Rekordutskrivning av antidepressiv medicin

Västra Götaland ligger i topp när det gäller förskrivning av antidepressiv medicin. Förra året använde runt 12 procent av kvinnorna och 6 procent av männen sådana läkemedel.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu