Läkare vill veta hur det går för barnen
Svenska myndigheter har inte ansvar för att de apatiska flyktingbarnen får vård. Migrationsverket säger att de inte får undersöka hur barnen mår. Svenska läkare blir tvungna att vara med om att avvisa barnen. De vill veta vad som händer.
Svenska läkare är oroliga för vad som händer med de apatiska flyktingbarnen när de avvisats. De kan inte arbeta så, säger Niels Lynöe. Han är professor i medicinsk etik.
- Det är fel att avvisa personer till en vård som kanske inte är bra. Vi vet ju inte hur det går för barnen. Som läkare ska vi vara i det godas tjänst och inte skada.
Flera barnläkare och barnpsykiatrer har sagt att man bara frågar dem om barnen överlever resan tillbaka till hemlandet. Niels Lynöe jämför med vad läkarna ska göra när de skickar patienter till andra delar av landet.
- Om en svensk patient behöver vård på ett universitetssjukhus, skickar vi inte patienten till ett litet sjukhus eller till vårdcentralen och säger att de får ta hand om patienten där.
Niels Lynöe är ordförande i Delegationen för medicinsk etik. De har just börjat sitt arbete. De måste vara försiktiga. Annars kan det bli svårare för dem som har återvänt. Därför ber de inte myndigheter i hemländerna om hjälp. De har egna kontakter i stället.
- Det handlar ju om människor som har flytt för att de har haft det svårt och kanske trakasserats av myndigheter eller grannar, säger Niels Lynöe.
Statliga Riksrevisionen har sagt att det är dåligt att Migrationsverket inte undersöker vad som händer med asylsökande som avvisas. Eero Marttinen på Riksrevisionen säger att Migrationsverket slutar att ta ansvar för sitt beslut när personen lämnar landet.
- Om man undersöker vad som händer, får myndigheten veta om beslutet var bra, säger Eero Marttinen.
- Regeringen har inte sagt att vi ska göra det. Men det kanske skulle vara bra, säger Karin Juhlén på Migrationsverket.
I januari 2004 började Migrationsverket samla siffror om vad som hänt med de apatiska barnen. Sedan dess har Migrationsverket bara avvisat sju familjer. Men ingen myndighet i Sverige ansvarar för barnen när de har lämnat Sverige.
Annica Ring på Migrationsverket i Stockholm säger att Migrationsverkets personal försöker se till att barnen får det bra. Men de kan inte undersöka händer.
- Vi får inte undersöka det. Vi får bara veta något om familjen tar kontakt med oss.
Migrationsverket i Stockholm har fått veta vad som hänt med två apatiska barn som de har avvisat från Stockholm. Barnens familjer har berättat hur de mår. Annica Ring säger att de mår bra. Dagens Nyheter besökte en pojke som avvisades till S:t Petersburg i april. Dagens Nyheter skriver att pojken inte mådde bra.
Man vet inte hur många fler sjuka barn som kommer att avvisas. Regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet talade länge om deras situation när de arbetade med budgeten.
Det senaste året har 70 barn med uppgivenhetssyndrom fått avslag från Utlänningsnämnden. De har ännu inte avvisats. Nästan 100 barn väntar fortfarande på ett beslut.