• Jan Björklund håller tal under Liberalernas dag i Almedalen.

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Skolan och integrationen skulle vara fokus för Liberalerna i valrörelsen. Men Björklunds tal i Almedalen kom till större del att handla om annat.

–Det var den 18 juni det hände. För drygt två veckor sedan. SD gick ut och krävde att Sverige ska lämna EU under kommande fyraårsperiod, ett swexit, sade Björklund inför 2 700 åhörare.

–Sveriges i dag tredje största parti, som enligt mätningar kan bli riksdagens näst största, eller till och med största parti, kräver att Sverige ska lämna EU. Detta, åhörare, är på största allvar. Jag hittar inget annat europeiskt land där ett så stort parti kräver det egna landets utträde ur EU, sade Jan Björklund.

Ett hot

Enligt Björklund är det ett hot mot den liberala ordning som i huvudsak rått i Europa under efterkrigstiden och sedan murens fall.

–Det är denna liberalism som Sverigedemokraterna nu pekar ut som sin huvudfiende, sade han.

Bakom SD:s EU-motstånd ligger partiets nationalism, enligt Björklund. Han påminde om att nationalismen tidigare lett till upprepade katastrofer i europeisk historia och uppmanade SD-ledaren att läsa historia.För att lyfta EU-frågan utmanar Björklund nu Åkesson på fyra EU-debatter i augusti. Partiet presenterade i Visby under Almedalsveckan också ett nytt EU-program med 28 punkter.

Större EU-budget

Där finns gamla krav som att bygga upp ett europeiskt FBI och nya som att Sverige ska bidra med militär trupp i en franskledd europeisk snabbinsatsstyrka. L stödjer en större EU-budget för att unionen ska kunna göra allt det partiet vill.

–Det kostar naturligtvis resurser. Jag uppfattar det som att alla andra partier säger nej till en större EU- budget, sade Björklund på en presskonferens under tisdagen.

L vill också ha en färdplan för svenskt euromedlemskap. Partiet har tidigare sagt att Sverige bör införa euron 2022 och anser även att Sverige ska gå med i EU:s bankunion.
Andra punkter är en europeisk skatt på utsläpp från flyget och en europeisk koldioxidskatt.

Mot Trump

–Det skulle vara mer effektivt än något som diskuteras i den svenska klimatdebatten, sade Björklund på sin presskonferens.

I EU-programmet finns även mer allmänt hållna punkter om att "stå upp mot Ryssland" och om att "försvara frihandeln mot Trump".
Björklund upprepade i sitt tal också budskapet att Liberalerna aldrig kommer att sitta i en regering som gör sig beroende av SD.

–Vi liberaler kan kompromissa med någon som har en annan syn än oss på pappamånader eller en annan syn än oss på höghastighetståg. Men vi liberaler kan faktiskt inte kompromissa med någon som anser att judar och samer inte är svenskar, sade Jan Björklund.
 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

S lovar 60 miljoner kronor till äldre

Socialdemokraterna vill satsa på idrott, friluftsliv och studiecirklar för äldre. Därför går partiet till val med löfte om 60 miljoner kronor per år till Föreningssverige, samt en fast kontaktperson för alla som har hemtjänst. 

Företag byteshandlar i ny barterring

Lokala företag blir starkare om de byter sitt överskott av varor och tjänster med varandra. Det är tanken med en så kallad barterring, som nu startar för första gången i Sverige.

© 2023 Fria.Nu