Skånes Fria

Asylsökande stängs ute från klubbar

På flera kubbar i Malmö nekas asylsökande inträde om de ser ut att vara minderåriga. Den enda id-handling de har accepteras inte. Trots att både kommunens tillståndsenhet och polisen accepterar de LMA-kort som Migrationsverket utfärdar.

Efter Pridefestivalen i somras gick Cihan Arikan till gayklubben Wonk med några asylsökande vänner som aldrig gått i ett pridetåg tidigare – än mindre festat på en klubb med andra hbtq-personer. Men i dörren tog det stopp. Vakterna godtog inte de LMA-kort som Migrationsverket utfärdat.

– De pratar om det ofta och är väldigt upprörda, de frågar om något förändrats men det har det inte. På Migrationsverkets boenden är det inte säkert, säger Cihan Arikan.

Någon riktig id-handling är inte LMA-kortet utan det intygar endast att personen är inskriven i Migrationsverkets mottagningssystem, enligt myndigheten. Men Systembolaget godtar kortet för att styrka att personen har rätt ålder för att köpa alkohol. Annorlunda är det på många krogar.

– Hade myndigheterna godkänt det som en giltig legitimation hade vi också gjort det, säger Joel Nilsson som driver klubben Wonk och hänvisar vidare till Etagegruppens policy, som har utskänkningstillståndet.

Mikael Ahlqvist är delägare i företaget som är en av de största nöjesarrangörerna i Malmö.

– Vi accepterar det inte, det är ingen giltig legitimation. Vi måste verifiera att personer har rätt ålder för att dricka alkohol och det gör man bara med ett giltigt personnummer. Och de är inte giltiga.

– Jag kan inte riskera mitt tillstånd för att personer som inte kan verifiera sitt personnummer vill gå in på min krog. Jag har ingen vinning av det.

Men Malmö stads tillståndsenhet ser inga problem med att gäster identifierar sig med de så kallade LMA-korten. Lisa Lannerud som är enhetschef på tillståndsenheten svarar i ett mejl att ”tillståndsenheten har inga synpunkter på att krogarna godtar LMA-kort när de förvissar sig om att den som köper alkohol uppnått rätt ålder”.

Också Malmöpolisen godtar LMA-kortet som en id-handling.

– Vår linje är att när vi träffar på någon och behöver den personens legitimation så godtar vi ett LMA-kort som en id-handling, säger Pernilla Nilsson, chef för närpolisen i city.

Babel och Moriska paviljongen uppger att de accepterar LMA-kort.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

”Vi ansågs vara lågt begåvade”

Under uppväxten i en renskötarfamilj utanför Gällivare fick Majvor Massa Eriksson veta att ”storsvensken” var lite tokig. Ändå försökte föräldrarna ständigt vara dem till lags. Än i dag får det henne att blixtra till av ilska.

Skånes Fria

© 2022 Fria.Nu