• "Vårt mål är att ungdomarna ska få en så bra grund som möjligt att stå på", säger Juan Paez, en av de som byggt upp verksamheten på fritidsgården Flamman i Kroksbäck.
Skånes Fria

”En grej till är ingen nyhet”

När någon blir skjuten i Kroksbäck svärmar området av reportrar. Annars ligger det i mediatystnad. Det säger Juan Paez på fritidsgården Flamman.

Under slutminuterna av MFF:s match mot Juventus den 26 november skottskadades en ung man i Kroksbäck allvarligt och fyra bostäder träffades av kringflygande kulor. Men när Juan Paez efter avblåsning fick höra om skottlossningen reagerade han inte nämnvärt.

– Det är sådant som händer ofta, i hela Malmö och hela Sverige. En grej till är ingen nyhet, det är vardagsliv.

Men det blev mer än en nyhet. Några journalister från Sydnytt uppmanades att sluta filma och fick höra ”Det här är inget fritt samhälle, det här är Kroksbäck” – vilket sedan återberättades i fler medier.

– Det händer mycket positivt också. Vi har pingisturneringar, dans och fotbollsturneringar. Men då är det aldrig någon här, konstaterar Juan Paez uppgivet.

En kartläggning som SVT gjorde för snart ett år sedan visade att var femte ungdom mellan 15 och 19 år var lagförda i Kroksbäck under 2011. Enligt Juan Paez har samhällets dörrar slagits igen för dem. Ingen vill anställa någon som är belastad, säger han.

– De har ingen framtid för att få ett vanligt jobb. Då fortsätter de på den vägen.

I projektet En andra chans som finansierades av Brottsförebyggande rådet (BRÅ) lyckades Juan Paez och de andra projektledarna hjälpa flera av de tungt belastade ungdomarna. Men projektet är över. Även om det pratas om vikten av det förebyggande arbetet när något händer blir det sällan något långvarigt, anser han.

– Politikerna diskuterar och är bekymrade men det är väldigt svårt att få pengar till att göra något åt det.

Fakta: 

Enligt en avhandling från Göteborgs universitet blir det allt vanligare att arbetsgivare kontrollerar om arbetssökande har dömts för brott. År 2010 gjordes det 34 gånger fler utdrag ur belastningsregistret än i mitten av 90-talet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ordnar läger för hållbar aktivism

Ett brinnande engagemang för asylfrågor i kombination med ett heltidsarbete fick Elinor Hermanson att drabbas av en utmattningsdepression. Nu vill hon få till en diskussion kring hur aktivismen kan bli hållbar.

Skånes Fria

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

Allt fler fristäder för hbtq-flyktingar

De flyr sina hemländer för att deras känslor är förknippade med livsfara – men på Migrationsverkets boenden tvingas de återigen dölja sin sexualitet. Under året som gått har tre nya kaféer öppnats i Skåne för att erbjuda hbtq-flyktingar en fristad.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu