• Polisen säkrar bevis efter en skjutning i stadsdelen Bellevue. ”Malmöbor bidrar till våldet genom att köpa smuggeltobak eller gå på svartklubb”, säger Mats Karlsson, operativ chef för Malmöpolisen.
Skånes Fria

Ökning av skjutningar i Malmö

Antalet skjutningar ökar i Malmö och människor som skottskadas är uppe på samma nivå som 2011 – då en mordvåg svepte över staden. Det visar en kartläggning som Skånes Fria gjort.

Vid kvart i elva på kvällen den 26 november svänger en personbil in på akuten i Malmö. I bilen finns en svårt skottskadad man i 20-årsåldern. Enligt polisen ska mannen ha blivit skjuten på Sörbäcksgatan i Kroksbäck.

Två dagar senare skjuts det återigen i Malmö. Denna gång är det föräldrar till en tonårspojke som larmar 112. Deras 17-årige son har blivit skjuten i benet. Han är allvarligt skadad och förs med ambulans till sjukhus.

De här händelserna är inga enstaka incidenter. Under 2014 har det varit många skottlossningar i Malmö. I en kartläggning som Skånes Fria har gjort visar det sig att antalet skjutningar i Malmö ökar. Hittills i år har polisen registrerat 110 bekräftade skjutningar. Det är en ökning från förra året då antalet skott kom upp i 106. Under 2012 var den siffran 97.

– Den absoluta majoriteten är grovt kriminella som skjuter mot andra kriminella. I 99 procent av fallen är det en man som håller i vapnet, säger Mats Karlsson, operativ chef för Malmöpolisen.

Mats Carlsson ser allvarligt på att skjutningar i Malmö ökar. Han menar att det finns en utbredd grov kriminalitet. Våldet handlar ofta om uppgörelser mellan olika grupper som gör affärer på den svarta marknaden – det ligger därför nära till hands att säga att det pågår ett mindre maffiakrig.

– Det är vanligt att det är konflikter mellan olika grupper som är verksamma på den illegala marknaden. Det är grupper som handlar med smuggelsprit, smuggeltobak eller driver svartklubbar, säger Mats Karlsson.

De olika grupperna strider om den svarta marknaden för varor och i konflikterna försöker man manövrera ut konkurrenter. Det är då man tar till vapen. Mats Karlsson förklarar dock att grupperna inte alltid är konstanta. Ibland lämnar någon en grupp för att glida in en annan eller bilda en ny.

Antalet personer som skottskadas i Malmö är nu uppe i samma nivå som 2011 då en mordvåg svepte över staden. Ytterligare ett tecken på att våldet mellan kriminella grupper verkar ha trappats upp.

I Operation Olivia, som är Malmöpolisens satsning mot grov kriminalitet, har man i år slagit rekord i antalet beslagtagna vapen. Men trots det har antalet skjutningar inte minskat.

– Det finns en tillgång till vapen som vi inte har kontroll på i samhället. Vi har också märkt en ökning av automatvapen, säger Mats Karlsson.

JB Cederholm som är förundersökningsledare och en av de som har arbetat länge mot grov kriminalitet i Malmö menar att det är närheten till kontinenten som gör att det finns mycket vapen. Han konstaterar att förutom skjutningar så har det varit ovanligt många sprängningar i Malmö de senaste två åren. En av de kraftigaste detonerade natten den 30 november utanför Rättscentrum på Porslinsgatan.

– Den var lika kraftig som när Hells Angels borg på Rolfsgatan sprängdes 1996. Det har varit många sprängningar och min känsla är att det för tillfället sprängs mer i Malmö än i andra städer, säger JB Cederholm.

Bomben vid Rättscentrum demolerade balkonger i bostadshuset intill och krossade ett stort antal fönster. Tryckvågen var så kraftig att den krossade rutor på en skönhetssalong som ligger 100 meter bort.

– Både vad det gäller skjutningar och sprängningar har vi en känsla av att man inte är ute efter att döda. Många som skadas har skjutits i benen, förklarar JB Cederholm.

Att gärningsmännen mest vill skrämmas märks också i statistiken. Trots alla skjutningar i år har bara två varit dödande. Under 2013 var det, enligt Mats Karlsson, ingen som dog i samband med en skjutning.

Vad krävs för att antalet skjutningar ska minska?

– Personligen tycker jag att man måste skärpa vapenlagstiftningen. Om någon går omkring med en skarpladdad pistol på sig så borde denne per automatik bli häktad. Som det är nu släpper polisen de här personerna och de hinner begå många nya brott innan de ska inför rätta. Det ger fel signaler både till den misstänkte och personer i dennes krets, säger Mats Karlsson.

Fakta: 

Under 2011 skottskadades 29 personer, 2013 24 personer – hittills i år är siffran uppe i 28 personer.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De levde utan plast i en månad

Tandkräm, batterier och mat i tetraförpackningar. Det är bara några av de varor som Ellen Palm och Sara Pettersson ratade under projektet Plastfri november.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu