Skånes Fria

Tonläget bland SD-anhängare har radikaliserats

Decemberuppgörelsen har trissat upp tonläget i flera nätforum där anhängare till Sverigedemokraterna rör sig. Det säger Mathias Wåg från Researchgruppen och Kim Fredriksson, tidigare organisatör i den högerradikala miljön. Båda befarar att tonläget kan övergå i våldshandlingar.

– Det man nu ser är en radikalisering av SD:s svans som rör sig på Flashback, Avpixlat och olika Facebookgrupper, säger Mathias Wåg.

Uppfattningen bland den så kallade SD-svansen är att Sverige blivit en ”demokratur”, ett samhälle där endast partier med mer eller mindre liknande åsikter kan ha politiskt inflytande. Något som partiledaren Mattias Karlsson postade en länk om när decemberöverenskommelsen blev känd och som sedan fick genklang i sociala medier.

– De spelade högt och förlorade. Den medlemsbas partiet byggt upp under valrörelsen är väldigt arga, just för att de hade chans till makt men nu känner sig maktlösa. Det vi på Researchgruppen är oroliga för är att det tar sig uttryck i ökat våld mot romer och moskéer, säger Mathias Wåg.

Kim Fredriksson känner igen tongångarna på nätet från den främlingsfientliga våg som svepte över landet på 1990-talet.

– Tittar man på de strömningar som kom i början av 1990-talet är det här samma sak. Det har nästan aldrig varit de extrema nassegrupperna som springer runt i uniform som tänder på. Det har nästan alltid rört sig om vanliga svenssons med SD-sympatier, ofta ensamvargar men emellanåt med direkta band till SD.

Även han har bevakat stängda sociala forum på nätet.

– Den gängse synen är att det är kulturmarxisterna och fyrklöverns sätt att behålla makten. Det är mycket upprivenhet och många förstår sig inte på vad uppgörelsen innebär.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Uteslutna SD:are kan bilda nytt parti

Konflikter och uteslutningar har följt på varandra efter Sverigedemokraternas inträde i stadshuset. Nu är ett nytt parti på väg att bildas, skriver Mathias Wåg.

Stockholms Fria

SD kränkta – kallades rasister

SD i Värmdö upplever ”kränkning” över att bli kallade rasister – har lämnat in stämningsansökan på 20 000 kronor.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu