• "Inga gator inga torg åt nazister i Göteborg", "dagens polis skyddar morgondagens Hitler" och "Krossa rasismen" var några av slagorden som ropades.
  • Klockan 14.30 hade polisen omhändertagit sex personer för störande av allmän ordning. En av personerna var enligt polisen misstänkt för våld mot tjänsteman i samband med manifestationen i Malmö dagen innan. Då använde polisen grovt våld, bland annat blev Aftonbladets reporter Susanna Nygren vittne till hur polisen red rakt in i en folkmassa på runt 300-400 personer. Enligt Aftonbladet var det inte stökigt i folkmassan. Polisens våld ledde till att fem personer fördes till sjukhus med ambulans och ytterligare fem uppsökte sjukhus på egen hand. I Göteborg var polisens agerande markant lugnare.
  • Bland dem som stod längst fram i demonstrationen fanns EU-parlamentarikern Soraya Post (F!) och riksdagskandidaten Veronica Svärd (F!). – Jag vill värna om demokratin. jag vill inte se nazister på gator och torg eftersom de stör demokratin. Yttrandefriheten handlar inte om rätten att sprida rasistisk propaganda, sa Soraya Post. – Vi har här ett parti som vill förgöra demokratin, att det tillåts är helt sjukt, sa Veronica Svärd (F!). Soraya Post påpekade också att det är skattebetalarna som står för notan för den stora polisinsatsen. – De pengarna skulle kunna gå till vården, säger Soraya Post.
  • Det var inte många som ville lyssna på Svenskarnas partis partiledare Stefan Jacobsson. Ungefär fem personer i partijackor var med honom och ytterligare ett 20-tal anhängare var på plats. Den lilla gruppen fördes från platsen med poliseskort när Jacobsson talat klart.
  • Polisen hade satt upp kravallstaket med olika fållor. Alla var välkomna in i samtliga fållor men för att få stå i fållan närmast Svenskarnas parti fick man gå igenom en kontroll där polisen gick igenom eventuella medhavda väskor. De flesta valde dock att stanna bakom fållorna och demonstrera på håll.
  • Ett par tusen personer protesterade mot Svenskarnas parti genom att skramla med nycklar, bua och ropa slagord.
Göteborgs Fria

Bildspel: Tusentals i protest mot nazister

Nazistiska Svenskarnas Partis torgmöte på Götaplatsen mötte stora protester. Se GFT:s bildspel här.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu